Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Școală vandalizată de elevi în Clejani. FSLI: Primăriile trebuie să asigure paza unităților de învățământ

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 13 septembrie 2019 Etichete: , ,

O școală din comuna Clejani a fost vandalizată de trei elevi, toți minori, care susțin că s-au enervat din cauza unei jucării. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) spune că dezastrul de la Școala din comuna Clejani nu s-ar fi produs dacă unitatea de învățământ ar fi avut pază asigurată. În plus, se arată că lipsa psihologilor școlari duce la astfel de situații când copiii „problemă” scapă de sub control. 

În câteva ore, trei copii au distrus  o şcoală întreagă, lăsând în urma lor un dezastru: au rupt mobilierul şcolar şi materialele didactice, iar apoi le-au aruncat peste tot, au spart uşile, au distrus grupul sanitar şi centrala termică.  Ei au povestit că s-au enervat din cauza unei jucării muzicale.

„Este un caz extrem de grav, iar cei care trebuie să intervină în acest moment sunt polițiștii care, cu siguranță, au deschis o anchetă. Lucrurile nu trebuie lăsate așa, pentru că cineva trebuie tras la răspundere, cineva trebuie să plătească pentru daunele provocate, așa cum trebuie făcută și o anchetă socială în familiile copiilor.

Plecând de la acest caz, reamintesc faptul că avem o legislație în vigoare care nu se aplică. Autoritățile locale sunt cele care ar trebui să asigure paza și protecția în unitățile de învățământ, dar din rațiuni financiare această lege este încălcată, ceea ce transformă unitățile de învățământ în spații vulnerabile. Nu ne puteam închipui că trei copii, cu vârstele între 8 și 10 ani, puteau să lase așa ceva în urma lor: întreaga școală este distrusă ca după un atac mafiot.

Vă dați seama unde am ajuns? Explicația copiilor, că s-au enervat și că au reacționat cum au văzut într-un joc pe calculator, trebuie să fie semnalul pentru toată lumea că acest gen de copii au nevoie urgentă de intervenția specialiștilor.

Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu ei, care este rolul familiei, de ce nimeni nu a intuit măcar că ar avea o predispoziție la astfel de fapte violente sau că este un comportament care răspunde la o situație-șoc. Oricum ar fi, psihologii școlari sunt o mare necesitate în unitățile de învățământ din România. Guvernul României trebuie să aplice urgent un plan de intervenție, mai ales că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de cazuri de violență în educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Sindicatele din învățământ cer Ministerului Educației Naționale și Guvernului să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ.
Totodată, solicită autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ.

Foto: digi24

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW