Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Școală în pandemie: Sorin Cîmpeanu anunță că peste 77% dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, 6 octombrie, câți elevi s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, dar și câți copii s-au infectat cu SARS-CoV-2 de când a început noul an școlar. Totodată, el a prezentat și răspunsurile la chestionarele privind intenția de imunizare împotriva COVID-19 în rândul elevilor.

Cîmpeanu a precizat că a clarificat modul în care vor fi testați elevii care vor să revină fizic la cursuri, după confirmarea unui caz de COVID-19 în clasă. Pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cursururile cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă rezultatul negativ la un test pentru depistarea COVID-19.

Cele trei variante prezentate de Sorin Cîmpeanu:

„Tocmai ce am semnat completarea la ordinul comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Este vb despre o completare a art. 6 alin. 5, prin care am clarificat în ordin următoarele 3 situații:

Pentru a da posiblitatea revenirii în școală începând cu ziua 8 a elevilor care vor asta, conform ordinului comun deja trimis spre publicare în Monitorul Oficial, avem 3 situații de testare:

1. dacă există cabinete medicale școlare, ele au obligația testării elevilor care cer asta;

2. acolo unde nu există cabinete medicale în școli, se va solicita acest lucru de la DSP și DSP va organiza echipe mobile de testare, pentru a testa elevii care solicită acest lucru;

3. dacă sunt elevi care s-au testat oriunde altundeva vor putea și ei prezenta acest rezultat negativ, pentru a putea reveni la școli în ziua a 8-a;

Azi se va publica în monitorul oficial completarea prin care am clarificat situația”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri.

Câți elevi s-au vaccinat până acum

Ministrul a mai anunțat că, în ultima săptămână, în jur de 2.500 de elevi s-au vaccinat în medie, zilnic.

„Anunț că în ultima săptămână s-au vaccinat, zilnic, 2.500 de elevi. Acum sunt în jur de 51.000 de elevi la categoria 12 – 15 ani vaccinați și în jur de 180.000 cu vârsta 16 – 19 ani. Este un plus de aproape o mie față de media de sâptâmâna trecută. În total, peste 17.000 de tineri s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima săptămână.

Reamintesc că în prima săptămână de școală au fost 1.000 pe zi, 1.700 săptămâna a 2-a, iar în a treia săptămână sunt 2.500. Este un lucru îmbucurător”, a adăugat Cîmpeanu.

Intenția de vaccinare în rândul elevilor

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat și rezultatele obținute în urma chestionarelor privind intenția de vaccinare în unitățile de învățământ.

„Al treilea punct pe care vreau să-l prezint nu mai este atât de îmbucurător. Am centralizat 290.000 de chestionare privind intenția de vaccinare în rândul elevilor. 7,5% dintre răspunsuri sunt cu DA, 15% sunt indeciși și 77,5% sunt cu NU.

În valoare absolută, circa 22.000 de răspunsuri sunt cu „da” din partea elevilor, completate de părinți. Avem 44.000 de indeciși și avem 224.000 de răspunsuri negative cu privire la intenția de vaccinare. Asta este realitatea pe care am preferat s-o comunic cât se poate de transparent, chiar dacă este o realitate tristă”.

Ministrul a explicat că aceste date vor fi trimise către Comitetul Național de Vaccinare, pentru ca echipele mobile de imunizare să fie organizate și să înceapă inocularea elevilor care își doresc acest lucru.

Câți copii s-au infectat până acum

În fine, Sorin Cîmpeanu a prezentat și cifrele infectării cu COVID-19 în rândul elevilor.

„Al 4-lea lucru. Aproape 13.000 de elevi sunt infectați. Datele sunt centralizate astăzi. Este vorba, mai exact, despre 12.978 elevi și preșcolari, un plus de 4.500 în raport cu numărul elevilor infectați acum o săptămână. La angajații din sistem avem un plus de 1.700. Astăzi sunt 4.392 de angajați infectați

Clase cu activitate fizică suspendată – 11.090 clase, adică 8 % din numărul de clase din învățământul preuniversitar românesc. Sunt 278.000 de copii care învață online”, a mai spus ministrul Educației.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW