Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Schimb de replici ironice între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, înainte de anunțarea candidaturilor prezidențiale: „Nu sunt interesat de niciun portofel”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 mai 2024 Etichete: , , ,

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, afirmă că nu este interesat de niciun „portofel” la nivel european sau de vreo altă funcție la nivel internațional. El declară că este preocupat să poată contribui într-un fel sau altul pentru țara sa și că nu este necesar să fii președintele României pentru a putea face acest lucru.

Declarația sa vine în contextul în care președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a menționat „portofelu'”, în loc de „portofoliu”, referindu-se la posibila funcție de comisar european pentru apărare pe care ar putea să o negocieze România la nivel european. Liderul PSD a răspuns ironic atunci când a fost întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi o opțiune luată în considerare pentru această poziție.

„Nu sunt interesat de niciun portofel european. Sunt un pic ironic. Am spus-o şi cu alte ocazii: închei cinci ani de muncă în cadrul NATO, sunt interesat să pot să dau înapoi ţării mele experienţa şi entuziasmul meu. Nu sunt interesat de nicio poziţie la nivel european, nu sunt interesat de alte poziţii la nivel internaţional, sunt interesat să pot să dau înapoi într-o formă sau alta ţării mele ceea ce am de oferit şi ceea ce cred că România are nevoie”, a declarat Mircea Geoană joi după amiază, la Alba Iulia.

Întrebat care sunt formele de a „da înapoi” la care face referire, secretarul general adjunct al NATO a răspuns că sunt „o mie de forme”.

„Poţi să dai înapoi şi prin implicarea în viaţa civică, predând la universitate, aducând o investiţie, animând viaţa politică din România. Nu politica este singurul lucru prin care poţi să ajuţi ţara ta să se transforme. (…) Dau înapoi ceea ce fiecare patriot român trebuie să dea ţării sale. Nu trebuie să fii neapărat preşedintele României ca să poţi să contribui. Dar, încă o dată, despre politica românească vom discuta mai direct după ce voi termina mandatul de la NATO”, a răspuns Geoană.

În timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii din Buzău, premierul Marcel Ciolacu a făcut o confuzie și a pronunțat termenul „portofelu'” în loc de „portofoliu”, după ce a fost întrebat dacă România a început să discute funcțiile de comisari europeni.

”România a început să negocieze, cum este şi normal. Conform unei decizii a Curţii, ştiţi foarte bine că nu prim-ministrul reprezintă România în Consiliu, ci preşedintele României. Am început, cum este şi normal, aceste negocieri şi discuţii în interiorul familiei europene din care facem parte, împreună cu colegul meu Victor Negrescu şi ceilalţi colegi europarlamentari. Suntem în mijlocul unor negocieri, fiindcă aceste negocieri se fac totuşi din timp. Este foarte importantă şi persoana care se va ocupa, pentru a merge pe un «portofelu’» foarte important”, a explicat Marcel Ciolacu, aflat miercuri la Buzău.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW