Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Schemă de ajutoare a României de 1,5 miliarde euro, aprobată de CE UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 septembrie 2022 Etichete: , ,

UPDATE Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis, cu această ocazie, că pachetul de protejare a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie este completat cu măsuri destinate marilor consumatori energetici.

„Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro face posibilă sprijinirea întreprinderilor din sectoare și subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, începând cu anul 2022. Am început acest demers în luna februarie, printr-un Memorandum aprobat în Guvern, în contextul creșterii accentuate a prețului energiei și pentru a continua această schemă de ajutor de stat care și-a dovedit eficiența în perioada 2019-2021.

Ajutorul de stat se va acorda sub forma unor subvenții financiare nerambursabile, iar resursele necesare vor fi asigurate din fondurile alocate Ministerului Energiei.

Susținerea activității marilor consumatori de energie este factor decisiv pentru creșterea competitivității acestor companii și pentru păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare de activitate cu o contribuție importantă pentru economia românească”, a precizat Ciucă.

Știrea inițială

Comisia Europeană a aprobat luni, 12 septembrie, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).

Potrivit vicepreședintei executive Margrethe Vestager, schema de 1,5 miliarde EUR sprijină obiectivul țării noastre de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie.

„În același timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menținute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate”, a punctat ea

Măsura adoptată de România

Schema va acoperi o parte din prețurile mai ridicate la energie electrică rezultate din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice (așa-numitele „costuri indirecte ale emisiilor”) suportate în perioada 2021-2030.

Aceasta vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

De această măsură vor beneficia întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Acestea pot fi consultate AICI.

Compensația va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031.

Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate.

„Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a sprijini întreprinderile mari consumatoare de energie să facă față creșterii prețurilor la energie electrică și pentru a evita ca întreprinderile să se mute în țări din afara UE cu politici climatice mai puțin ambițioase, ceea ce duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial. În plus, Comisia a constatat că schema respectă cerințele privind auditurile energetice și sistemele de gestionare prevăzute în Orientările privind ajutoarele de stat acordate în cadrul ETS. Prin urmare, aceasta sprijină obiectivele UE în materie de climă și mediu și obiectivele stabilite în Pactul verde european.

În plus, Comisia a concluzionat că ajutorul acordat este limitat la minimul necesar și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se arată într-un comunicat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *