Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, luat în calcul şi de PSD

By news.ro , in Stirile zilei , at 29 decembrie 2023

Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în toamna anului viitor, este luat în calcul şi de PSD, au precizat surse politice. Varianta este acceptată şi de liberali. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aştepte finalizarea mandatului actualului preşedinte, Klaus Iohannis, pentru a-şi prelua mandatul.

Potrivit surselor politice, varianta comasării alegerilor locale, în septembrie 2024, cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, este luată în calcul şi din partea PSD, nu doar a liberalilor.

În acest scenariu, noul preşedinte ales ar urma să aştepte preluarea mandatului până în decembrie când se închete mandatului lui Klaus Iohannis.

Motivul comasării ţine de numărul mare de runde de alegeri de anul viitor, europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

În lipsa unei comasări, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Pentru a se realiza comasarea localelor cu primul tur al prezidenţialelor, AEP trebuie să transmită dacă se poate realiza votul în cazul clor două tipuri de alegeri, în condiţiile în care la locale votanţii trebuie să meargă la secţiile în care sunt arondaţi în funcţie de domiciliu, pe când în cazul alegerilor prezidenţiale pot vota şi la alte secţii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW