Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Scenariile unui europarlamentar român pentru aderarea la Spațiul Schengen

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a transmis, duminică, 6 noiembrie, că există șanse „tot mai mari” ca reprezentanții Țărilor de Jos să susțină aderarea României la Spațiul Schengen, dar menționează că „nu avem în prezent nicio garanție”.

Eurodeputatul S&D a menționat trei scenarii care s-ar discuta în prezent la Bruxelles: unul dintre ele ar presupune ca Olanda să fie de acord cu aderarea României în Schengen încă din acest an (la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie), dar cu „impunerea unor condiționalități”.

Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate.

Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual”, este primul scenariu lansat de Victor Negrescu.

Europarlamentarul arată că cel de-al doilea scenariu ar presupune o sesiune extraordinară a Consiliului JAI, „care poate avea loc chiar în cursul acestui an”, prin care vor fi analizate concluziile ultimului raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției.

În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, arată Negrescu.

În cel de-al treilea scenariu al social-democratului, decizia legată de intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după ce vor fi finalizate alegerile provinciale din Olanda, în martie 2023.

Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, este descrierea europarlamentarului.

Victor Negrescu arată, în schimb, că cele trei scenarii de lucru „pot suferi modificări în funcție de evoluțiile politice și electorale din Olanda”.

Sursă foto: Facebook / Victor Negrescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW