Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Scandalul noilor cărți de identitate. Patriarhia Română critică introducerea rubricii „gen”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 august 2021

Continuă scandalul legat de noile cărți de identitate. Patriarhia Română, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, a criticat, marți, 24 august, în termeni duri înlocuire a rubricii „sex” cu „gen” în noile cărți de identitate.

Noile cărți de identitate au fost lansate, luni, 2 august, în cadrul unui proiect pilot în Cluj-Napoca. Cu toate că Hotărârea de Guvern prin care au fost stabilite normele metodologice privind noile cărți de identitate a fost adoptată încă din luna martie, dezbaterea privind formatul noilor documente s-a aprins cinci luni mai târziu.

Reprezentanții Patriarhiei sunt nemulțumiți de introducerea în noile documente a noțiunii de „gen”, despre care consideră că are legătură cu ideologia „transgenderismului”.

Explicațiile ministrului Bode

Poziția Patriarhiei Române vine în contextul în care ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a încercat, luni, 23 august, din nou să explice că s-a optat pentru varianta „gen” din considerente legate de traducerea din limba engleză a termenului „gender” din regulamentul european.

Introducerea rubricii „gen”, o idee neinspirată

Principalii lideri de opinie conservatori au criticat vehement înlocuirea rubricii „sex” cu cea de „gen” în noile cărți de identitate și au acuzat că decizia are substrat ideologic. Interesant este că schimbarea este criticată chiar din zona progresistă. De pildă profesoara Mihaela Miroiu, care printre altele a inițiat primul program de master de „studii de gen”, a explicat elocvent că sexul, fiind un element obiectiv, nu ar trebui înlocuit în cărțile de identitate.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW