Scandal pe bani între judecători. Reacția ICCJ, după ce CSM a cerut clarificări privind plățile restante
Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curți De Casație și Justiție (ICCJ) a transmis miercuri, 17 ianuarie, Secției pentru judecători a CSM, că nu are competențe pentru a chestiona modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de ordonator de credite de către președinta ICCJ, Corina Corbu, după ce CSM i-a transmis președintei Înaltei Curți o scrisoare deschisă în care îi cere să răspundă la o serie de întrebări legate de sumele necesare plăţii drepturilor salariale restante la sfârşitul anului 2023.
În cadrul rezoluției, adoptată în unanimitate, Adunarea Generală a subliniat că, conform Legii nr. 305/2022, Secția pentru judecători a CSM are atribuții limitate în ceea ce privește bugetul. Astfel, unicul rol recunoscut de lege în acest sens este elaborarea propriului proiect de buget cu avizul consultativ al Ministerului Finanțelor și emiterea avizelor conforme pentru proiectele de buget ale instanțelor și parchetelor.
„Chestionarea modalităţii de îndeplinire a atribuţiilor de ordonator de credite de către Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este în afara competenţelor oferite de lege şi Constituţie Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 38 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 305/2022, singura atribuţie recunoscută de lege în materia bugetului este exclusiv în favoarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi doar cu privire la «elaborarea propriului proiect de buget cu avizul consultativ al Ministerului Finanţelor» şi la «emiterea avizelor conforme pentru proiectele de buget ale instanţelor şi parchetelor»”, se arată într-o rezoluție adoptată în unanimitate de Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curți De Casație și Justiție.
De asemenea, judecătorii ÎCCJ au evidențiat că modalitatea în care președintele instanței supreme își exercită atribuțiile nu poate afecta în niciun caz independența judecătorilor și poate fi, eventual, supusă verificării organelor legal abilitate.
Rezoluția a fost adoptată în contextul în care Secția pentru judecători a CSM a adresat întrebări specifice privind alocarea fondurilor către instanțe în anul 2023, în special la nivelul ÎCCJ și al Curților de Apel, subliniind impactul negativ asupra actului de justiție în contextul neplății drepturilor salariale restante la sfârșitul anului 2023.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii