Wednesday, August 10, 2022
Jurnalism corect


Scandal în Sectorul 1, între consilierii PNL și Clotilde Armand: Primarul forțează adoptarea bugetului local pe repede înainte, încălcând din nou legea

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 aprilie 2021

Consilierii locali ai Partidului Național Liberal susțin că Primăria Sectorului 1 se confruntă cu un blocaj administrativ total și o acuză pe Clotilde Armand că forțează adoptarea bugetului local pe repede înainte. 

Consilierii locali ai PNL de la Sectorul 1 sesizează o serie de probleme grave în Primăria Sectorului 1, care au dus la un blocaj administrativ total. Din păcate, în loc să rezolve această situație, primarul forțează adoptarea bugetului local pe repede înainte printr-o nouă „ședință de îndată”, încălcând din nou legea. Ședința a fost deja anunțată într-un clip pe pagina de Facebook a primarului”, se arată într-un comunicat transmis de PNL Sector 1.

Liberalii susțin că blocajul administrativ din Primăria Sectorului 1 vine după ce Tribunalul București a suspendat, pe 30 martie, o Hotărâre de Consiliu ce viza, printre altele, desființarea Administrației Piețelor, Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar, a Unităților Sanitare Publice și a Centrului Cultural.

Astfel, prin decizia instanței se revine la starea anterioară reorganizării, până ce expiră termenul prevăzut de Tribunalul București.

Doar că proiectul de buget local pus în dezbatere publică de primarul Armand ignoră decizia instanței, iar dezbaterea și votarea lui în această formă ar expune administrația locală a sectorului riscului unui blocaj generalizat. Suspendarea executării hotărârii Consiliului Local 291/2020 trebuie respectată cu strictețe, iar proiectul de buget trebuie întocmit în baza organigramei anterioare hotărârii de consiliu local suspendată prin decizia instanței. Menționăm că instituția juridică a suspendării se dispune de către instanță atunci când există dubii întemeiate cu privire la respectarea principiului legalității”, transmit liberalii.

În plus, consilierii locali ai PNL au precizat că bugetul pe anul 2021 nu poate fi votat în ședința de marți, deoarece potrivit legii, după cele 15 zile în care proiectul este pus în dezbatere publică, termen ce expiră pe 5 aprilie, urmează alte 5 zile de analiză a contestațiilor.

În capitolul legii privind aprobarea și centralizarea bugetelor locale, art. 39, punctul 4 prevede clar că ”În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor prevăzut la alin. (3), proiectul bugetului local, însoțit de raportul ordonatorului principal de credite și de contestațiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităților deliberative, de către ordonatorii principali de credite”. Deci, cel mai devreme, bugetul local al sectorului 1 ar putea fi votat abia începând cu data de 10 aprilie”, a precizat sursa citată.

Soluțiile propuse de liberali

Am venit cu cinci soluții imediate la situația gravă în care ne aflăm. Pentru binele locuitorilor sectorului 1 și pentru a ne asigura că banii cetățenilor sunt cheltuiți în mod legal, o asigurăm pe Clotilde Armand de tot sprijinul echipei noastre pentru a aproba bugetul în cel mai scurt timp și în condiții de legalitate. Consilierii PNL vor merge astăzi la o discuție programată la ora 15, pe tema bugetului, și vor expune toate aceste probleme și soluții, în speranța că măcar acum, în ultimul ceas, vor fi înțelese bunele noastre intenții, iar soluțiile noastre vor fi puse în aplicare de urgență”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

(i) convocarea unei ședințe de îndată pentru adoptarea unei organigrame conforme cu decizia instanței și cu legile în vigoare, altfel existând riscul ca toate actele emise de primărie după 30.03.2021 să fie contestate în justiție, ceea ce ar genera noi costuri prin litigiile pierdute de administrație;

(ii) sesizarea Prefectului, respectiv a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru puncte de vedere legate de situația legală a reorganizării, în urma deciziei instanței de suspendare;

(iii) rescrierea integrală a proiectului de buget local prin reflectarea situației anterioare HCL suspendate de instanță;

(iv) dezbaterea publică a proiectului de buget;

(v) adoptarea până pe 22 aprilie, conform legii, a bugetului sectorului 1 pentru anul 2021.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW