Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scandal în Ministerul Educației pe tema modificărilor legislative

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2023

Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației din partea PSD, a criticat miercuri, 1 februarie „Legile educației”, subliniind faptul că ar fi necesare anumite modificări și o dezbatere mai amplă. 

„România educată”, proiectul dospit de președinte Iohannis la Cotroceni, a debutat cu stângul. În vreme ce lucrările la așa-numitele școli verzi, finanțate prin PNRR, nu au început, nici în privința modificărilor legislative nu se fac progrese notabile.

„Legile educației”, în impas

PNL și PSD nu se pun de acord asupra „Legilor educației”. Secretarul de stat din partea PSD, Florin Lixandru, a criticat public proiectul aflat încă în lucru la Ministerul Educației, solicitând anumite modificări.

„Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.
Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.
Eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadru liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.
Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare.
Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora”, a transmis Lixandru.

Secretar de stat, lăsat fără atribuții

Ulterior publicării mesajului în care critică proiectul de modificarea a „Legilor educației”, Lixandru a anunțat că ministrul Ligia Deca, susținută de PNL și de președintele Iohannis, i-a retras atribuțiile.

„Ceea ce ne dorim cu toții este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuțiile…”, a scris Florin Lixandru.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii