Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Savonea trimite Inspecția Judiciară la ÎCCJ /UPDATE Tarcea: Nu îmi poate controla votul și vrea să scape de el

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 5 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Lia Savonea a anunțat, vineri, că va trimite Inspecția Judiciară în control la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia vine după ce, în urmă cu două zile, CCR a decis că ÎCCJ a încălcat legea pentru că a judecat cazuri de corupție fără a constitui completuri specializate.

UPDATE Tarcea: Tânjeşte de mult la revocarea conducerii ÎCCJ

Cristina Tarcea susţine că Lia Savonea încearcă să o înlocuiască în CSM cu o persoană căreia i-ar putea controla votul.

„Doamna Savonea are încredere în opiniile juridice ale dlor Stan și Deliorga. Eu am incredere in experienta in drept a dlor Morar și Pivniceru. Dna Savonea tânjește de mult la revocarea conducerii ÎCCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa. Cat despre IJ, tocmai CSM a constatat recent o acțiunea disciplinară lovită de nulitate absoluta fata de mine, adică abuzivă. Realitatea este ca pana in septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea sa scape”, a declarat Cristian Tarcea pentru mainnews.ro.

Potrivit Liei Savonea, decizia de a înființa completuri specializate aparține președintelui Instanței Supreme sau vicepreședintelui care coordonează activitatea penală. Aceasta spune că decizia CCR va avea un impact major asupra proceselor de la Înalta Curte.

”În calitate de președinte al CSM voi convoca Secția pentru Judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme, cel mai probabil printr-un control al Inspecției Judiciare (…) Responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea președintelui instanței supreme sau vicepreședintelui care a coordonat activiatea în materie penală (…) Este al doilea conflict de natură constituțională, efect al nerespectării dispozițiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părților la un proces echitabil.. Conduita managerială a instanței supreme trebuie să aibă un grad de exigență și rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curților de apel din România”.

Miercuri, Curtea Constituțională a admis conflictul de neconstituționalitate între ÎCCJ și Parlament, referitor la constituirea completurilor specializate pentru cazuri de corupție. Decizia Curții ar putea duce la rejudecarea a peste 180 de dosare.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW