Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


Savonea, răspuns la reproșurile lui Birchall pe tema convocării ședinței CSM/A șasea încercare de numire a Adinei Florea la șefia SIIJ

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 5 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției Ana Birchall i-a trimis o scrisoare președintelui CSM, în care îi reproșează convocarea ședinței de plen a CSM pentru marți, 8 octombrie, fără consultarea prealabilă a membrilor CSM. În replică, Lia Savonea spune că președintele Cosiliului Superior al Magistraturii nu e obligat să-i consulte pe membrii CSM pentru organizarea ședințelor de plen.

„Sunt abilitată să vă aduc la cunoștință, față de informațiile apărute în spațiul public și interesul manifestat în raport de solicitarea ministrului justiției, că nicio dispoziție legală sau regulamentară nu impune președintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării ședințelor de plen. Cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între președinte și membrii aleși, aceștia au fost consultați în măsura în care a fost posibil și s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea ședinței de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către președinte în vederea convocării ședințelor de plen sau secții.

În acest sens, dispozițiile art. 10 alin 8 din Regulamentul de organizare și funcționare a CSM si ale art. 24 alin. 3 din Legea 317/2004, reublicată, prevăd că președintele Consiliului coordonează activitatea Consiliului și repartizează lucrările pentru plen și secții. Totodată, dispozițiile art. 27 alin. 1 din Legea 317/2004, republicată, sunt în sensul în care Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în plen și secții, printre altele, la convocarea președintelui. Conform dispozițiilor art. 22 din Regulamentul de organizarea și funcționare a CSM, Consiliul se întrunește în Plen ori de câte ori este necesar, printre altele, la convocarea președintelui, iar ordinea de zi se publică cu 3 zile înainte, termen respectat în privința convocării ședinței Plenului CSM din 08 octombrie 2019.

Subliniez că textele anterior citate nu impun președintelui CSM consultarea membrilor pentru convocarea ședinței de plen”, a transmis președintele CSM, prin intermediul unui comunicat.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen a CSM de marți, 8 octombrie, figurează și validarea Adinei Florea în fruntea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Ana Birchall se arată nemulțumită de stabilirea ședinței CSM de către conducerea forului.

”Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM”, se arată în documentul semnat de ministrul Justiției.

Este cea de-a șasea încercare a CSM de a o valida pe Florea, în condițiile în care, până acum, mai mulți membri ai Consiliului ai boicotat ședințele, astfel că procurorul nu a putut fi numit. Mai mult decât atât, la ultima ședință a plenului, speța a fost amânată după ce mai mulți membri au solicitat acest lucru.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW