Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Satu Mare: PNL a rupt alianța locală cu UDMR / Liberalii au renunțat la funcțiile din Consiliul Județean și primărie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 august 2022

Situație tensionată pe plan local între două partide care fac parte din coaliția de guvernare – PNL și UDMR. În Satu Mare, liberalii au anunțat că ies de la guvernarea locală, acuzând UDMR de totalitarism, după cum a anunțat deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare. Ulterior, organizaţia judeţeană a UDMR a acuzat PNL de blocarea proiectelor de dezvoltare. 

Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor săi din funcţiile de conducere ale Consiliului Judeţean Satu Mare şi Primăria Satu Mare.

„Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest. UDMR nu a luat în calcul cel mai important element, şi anume că cei din PNL Satu Mare sunt preocupaţi de atingerea unor obiective asumate în campania electorală şi nu stau legaţi de funcţii politice.

Cu sau fără funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, PNL Satu Mare îşi va duce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu şi judeţul Satu Mare. Alegătorii noştri nu sunt de vânzare, cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare şi nu tranzacţionăm voturile celor care şi-au pus încrederea în noi”, a declarat Adrian Cozma în conferința de presă, citat de News.ro.

Liderul PNL Satu Mare a menționat, totodată, că filiala pe care o conduce „nu participă şi nu doreşte să participe la decizii care nu respectă legea, contrare Constituţiei şi care ar crea mai multe probleme decît aparent rezolvarea unor probleme pentru municipiului Satu Mare”.

În plus, el a subliniat că „PNL nu poate gira anumite derapaje ale administraţiei totalitare UDMR” și a dat ca exemplu utilizarea limbii române în administraţie.

„Condiţie la angajarea în primăria Satu Mare, cunoaşterea limbii maghiare (…) Nu poţi să stabileşti un astfel de criteriu în cazurile în care nu se impune şi nu este vorba de un post cu relaţia cu publicul (…) Acţiunea noastră de astăzi nu este îndreptată împotriva cuiva.

(…) Noi dacă avem o dispută cu UDMR, în niciun caz nu avem vreo problemă sau ambiţie faţă de etnicii maghiari, pe care îi respectăm şi cu care trăim într-o comuniune perfectă. Noi avem o dezbatere, avem o competiţie pe idei şi pe proiecte cu un partid, numit UDMR, care s-a dovedit, are dublă comandă. Este şi în majoritatea din guvernul României, dar în special face parte din guvernul de la Budapesta’’, a mai spus el.

UDMR: Liberalii au susținut o politică a dezbinării și distrugerii

Pataki Csaba, președintele CJ Satu Mare și al filialei locale a UDMR, a reacționat după conferința susținută de Cozma și a declarat că „dezvoltarea județului se poate face doar atunci când toți partenerii susțin acest demers”, dar PNL „a susținut o politică a dezbinării și distrugerii”.

„Consiliul Județean Satu Mare este motorul dezvoltării județului Satu Mare, lucru demonstrat în ultimii ani. Dezvoltarea județului se poate face doar atunci când toți partenerii susțin acest demers. Din păcate, în ultima vreme, PNL Satu Mare a susținut o politică a dezbinării și distrugerii, a blocării proiectelor de dezvoltare. Munca primarilor PNL din județ, proiectele acestora, sunt puse în pericol și subordonate interesului și obiectivelor personale ale unei singure persoane. În urma acestui demers ieftin și politicianist, au de pierdut doar cetățenii județului Satu Mare.

Ca să poţi genera o dezvoltare în care Consiliul Judeţean şi primăriile din județ să colaboreze pentru dezvoltarea comunității este nevoie de o echipă la județ, de o majoritate în consiliu și de un parteneriat cu primăriile, pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit și să fie atrase noi finanțări și investiții”, a transmis el, după ce liberalii au renunțat la funcțiile din CJ și primărie.

Funcțiile membrilor PNL vor fi preluate de social-democrați.

„Organizațiile județene ale UDMR, PSD și PMP susțin proiectele de dezvoltare a județului Satu Mare. Orice formațiune politică, când reprezintă cetățenii, trebuie să funcționeze după principii și pe o anumită normalitate”, a mai transmis Pataki Csaba.

Ionuț Stroe: Decizia a fost luată fără consultare

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, pentru News.ro, că decizia filialei Satu Mare de a ieși de la guvernarea locală nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului. În schimb, el a punctat că liderul local va trebui să dea explicații după această mișcare.

„Aceasta este o decizie individuală a PNl Satu Mare, nu a fost luată această decizie cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi de regulă nu ne amestecăm în politicile de alianţă la nivel local sau judeţean.

Domnul Cozma va fi solicitat de conducerea centrală a PNL să lămurească şi să explice această situație şi declaraţiile ulterioare. Vă putem asigura că funcţionarea coaliţiei nu va fi afectată de acest caz”, a declarat Stroe.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/satu-mare-pnl-a-rupt-alianta-locala-cu-udmr-liberalii-au-renuntat-la-functiile-din-consiliul-judetean-si-primarie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/satu-mare-pnl-a-rupt-alianta-locala-cu-udmr-liberalii-au-renuntat-la-functiile-din-consiliul-judetean-si-primarie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW