Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Sătean român din Plauru, pentru Reuters: „Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”

By news.ro , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

În timp ce pescuia, marţi, pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barje care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Ismail, la o zi după ce Rusia a lansase în cursul nopţii al treilea său atac împotriva infrastructurii portuare. Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru, de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit, relatează Reuters.

„Pot să vă spun că nicio piesă, nicio dronă şi nicio parte a unui dispozitiv nu a aterizat în România”, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis. „Avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Dar, da, suntem îngrijoraţi, pentru că aceste atacuri au loc foarte aproape de graniţa României. Mi s-a spus astăzi că au fost verificate atacuri la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte, foarte aproape”, a declarat preşedintele.

Ucraina a raportat de mai multe ori în cursul războiului că arme ruseşti au survolat sau s-au prăbuşit peste ţări vecine, inclusiv membri NATO. În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniţei, în noiembrie anul trecut. Polonia şi aliaţii din NATO au declarat ulterior că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care şi-a ratat ţinta.

Românii din Plauru aud bombardamentele și se simt în nesiguranță

Fluviul Dunărea este acum principala cale de ieşire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la propriile porturi de la Marea Neagră a fost blocat odată cu ieşirea Rusiei, la mijlocul lunii iulie, din acordul care asigura un coridor de trecere sigură pentru nave, acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail şi Reni.

În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care sună în Ismail de mai multe ori pe săptămână. „Le ignorăm în timpul zilei, dar ni se strânge inima atunci când sună noaptea”, a declarat Daniela Tănase, o localnică.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenenţa sa la NATO, Gabi Popescu nu este prea încurajat. „Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”, a declarat el pentru Reuters.

Sursă foto: captură video 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW