Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Șase noi substanțe, pe lista drogurilor de mare risc. Președintele Iohannis a promulgat legea

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 31 mai 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru completarea prin care se introduc pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe psihoactive/medicamente care au fost puse sub control la nivel internaţional în cadrul unei recente sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele. În acest fel, este armonizată legislaţiei naţionale cu cea internaţională în vigoare în domeniu, în scopul protejării sănătăţii şi reducerii riscurilor de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri.

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea tabelului-anexă nr. I la Legea nr. 143/2000, în sensul includerii substanţelor prevăzute de Convenţia asupra substanţelor psihotrope din 1971, precum şi a tabelului-anexă nr. II la legea precizată, în sensul includerii substanţelor prevăzute de Convenţia unică asupra stupefiantelor din 1961. Tabelele-anexă din această lege se completează, astfel, cu 6 noi substanţe cu caracter psihoactiv/medicamentos.

Guvernul a adoptat, într-o sedinţă care a avut loc pe 7 martie, acest proiect de lege. Astfel, au fost puse sub control şase noi substanţe psihoactive/ medicamente, după cum urmeaza: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA şi alpha – PiHP, arată comunicatul de presă al Executivului.

Aceste substanţe au fost monitorizate în ultimul an, prin intermediul Grupului Naţional de Avertizare Timpurie, constituit la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog, grup din care fac parte, pe lângă specialiştii antidrog, reprezentanţi ai DIICOT, Poliţiei Române, Ministerului Sănătăţii şi reputaţi medici din cadrul  principalelor unităţi medicale cu atribuţii în domeniu, din municipiul Bucureşti.

Cele şase substanţe fac parte din categoria noilor substanţe psihoactive, acele droguri sintetice foarte periculoase, produse în laborator.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW