Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Șase cetățeni români și moldoveni, trimiși în judecată de DIICOT. 2 milioane de țigări contrafăcute, găsite într-o fabrică din Neamț

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 august 2022

Șase persoane, cetățeni români și moldoveni, au fost trimise în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), fiind acuzate că ar fi plănuit să fabrice 1 milion de pachete contrafăcute, a căror valoare ar fi ajuns la 2 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis vineri, 12 august.

Cinci dintre inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, iar un altul a fost plasat sub control judiciar. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Neamț.

Concret, sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, concurență neloială, producerea de produse accizabile și deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.

Până să intre în vizorul DIICOT, aceștia au reușit să producă 1,9 milioane de țigarete, iar prejudiciul indicat în dosar se ridică la 3,9 milioane de lei.

Procurorii au cerut instanței să aprobe confiscarea specială a milioanelor de țigări găsite, a 3,8 tone de tutun și a unor bunuri folosite pentru fabricarea (linie de ambalare și împachetare, linie de fabricare, linie de uscare, linie de mărunțit) și transportul (3 autovehicule) tutunului.

Fabrică de tutun clandestină la Humulești

Încă din luna iulie 2021, cei 6 cetățeni români și moldoveni ar fi cumpărat o fabrică de țigarete situată într-o fostă hală din Humulești, județul Neamț, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În fabrică, pusă în funcțiune în decembrie 2021, ar fi trebuit să fie produse 1 milion de pachete de țigări „cu sigla unui comerciant cunoscut” și, ulterior, vândute pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit procurorilor. Valoarea de piață a acestora ar fi ajuns la 2 milioane de euro.

Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanență de membrii grupului infracțional organizat și, pentru ca această să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii, aceștia au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuției a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producție din cauza consum ridicat de energie”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW