Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Șapte angajați din Sri Lanka ai unei firme de confecții din Vrancea au fost infectați cu Covid-19/ Alți 51 au fost plasați în izolare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 11 mai 2020 Etichete: ,

Șapte muncitori din Sri Lanka, ce lucrează la o fabrică de confecții din Focșani, au fost confirmați cu virusul Covid-19. Aceștia au fost internați la spitale din Vrancea, iar alți 51 de muncitori srilankezi au fost plasați în izolare într-un centru modular deținut de firmă pe raza comunei Garoafa.

DSP Vrancea informează că față de contacții persoanelor declarate pozitive au fost dispuse mai multe măsuri în vederea evitării răspândirii infecției cu noul Covid-19.

„Şapte persoane de la societatea de confecţii au fost identificate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. În prezent, persoanele care au prezentat simptomatologie au fost testate şi, în funcţie de situaţie, DSP Vrancea a dispus măsura de izolare la domiciliu pentru contacţii apropiaţi cazurilor confirmate de Covid-19 pentru o perioada de 14 zile începând cu data ultimului contact, desemnarea unei persoane responsabile cu efectuarea monitorizării stării de sănătate a persoanelor izolate, în locaţia din Garoafa, din rândul angajaţilor proprii sau din cadrul prin Serviciul de medicina muncii, monitorizarea zilnică a temperaturii corporale şi urmărirea semnelor de infecţie respiratorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, Silviu Stanciu.

Stanciu explică faptul că, de asemenea, au fost dispuse măsuri de izolare a persoanelor care au intrat în contact cu cazurile confirmate de coronavirus și pentru mai mulți angajați srilankezi care își au domiciliu în municipiul Focșani.

„Acum locuim aici 51 de persoane, câţiva dintre noi au fost duşi la spital. 21 de persoane au fost date afară, fără niciun motiv. Când a început această epidemie de coronavirus, câteva persoane au avut simptome, s-au simţit rău şi au stat acasă vreo două zile. Când s-au întors la muncă, i-au dat afară. Din motive disciplinare. Pentru cele 21 de persoane concediate, compania nu a asigurat mâncare, apă, nimic. Doar cei de la Crucea Roşie ne-au ajutat. Din cei care stau aici, mai sunt unii cărora le mai e rău, au avut febră, dureri de cap… Dar nu ne-au testat pe niciunul. Am sunat la ambulanţă, au venit şi pe unii i-au luat la spital. O doamnă doctor vine aici şi ne ia temperatura zilnic. Înainte de aceasta, aveam un doctor în fabrică la care mai mergeam. Pentru probleme foarte grave mergeam direct la spital”, a declarat unul dintre muncitorii srilankezi cazaţi la Garoafa, pentru Agerpres.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea susţine că aceste contracte au fost încetate cu acordul părţilor sau pentru motive disciplinare.

„În luna martie au fost încheiate cinci contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, la cererea lor. În luna aprilie au fost încetate alte 16 contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, în majoritatea cazurilor în urma unor cercetări disciplinare. Din ceea ce am înţeles de la reprezentanţii fabricii, a fost vorba de persoane care, în stare de ebrietate, au comis anumite fapte de natură penală. În luna mai, au fost încetate opt contracte, pe acordul părţilor, la cererea lucrătorilor. Cei care sunt în izolare şi carantină cu avizul DSP, vor beneficia de concediul medical, care va fi transmis angajatorului şi va fi calculat şi plătit. În aceste cazuri, contractul de muncă se suspendă automat, iar angajatorul nu poate interveni asupra lui”, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al ITM Vrancea, Sebastian Ciocan.

Reprezentanţii societăţii comerciale angajatoare susțin că toate deciziile de management luate la nivel intern „au respectat şi respectă reglementările în vigoare”.

„Societatea comercială SORSTE SA (…) dorim să clarificăm următoarele: toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respecta reglementările în vigoare referitoare la legislaţia muncii, la drepturile şi libertăţile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecţie socială şi condiţii normale de muncă pentru toţi angajaţii societăţii noastre, chiar şi în contextul acesta dificil. Suntem deschişi faţă de orice instituţie abilitată cu atribuţiuni de a face verificări. Vă solicităm, în consecinţă, să ne respectaţi opţiunile, ca orice diferend să îl reglementăm prin intermediul pârghiilor date de legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de reprezentantul legal al societăţii, Sorina Luminiţa Bucuraş.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW