Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șanse mai mari pentru Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Mureșan: Dacă francezul se va retrage oficial, ea va deveni procuror șef

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Șansele ca Laura Codruța Kovesi sa fie numită procuror șef al Parchetului European au crescut după ce contracandidatul francez s-a înscris în cursa pentru șefia Parchetului financiar francez. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat, pentru mainnews.ro, ca, dacă francezul se va retrage oficial, Kovesi va fi numită în funcție.

„Eu am spus cu mult timp înainte de alegerile europarlamentare următorul lucru și îmi păstrez declarația, ba chiar vreau să o accentuez. Am spus încă din luna aprilie că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a guvernului Franței și a președintelui Franței, nu va fi poziția de procuror șef european, deoarece Franța vizează alte poziții de conducere la nivelul instituțiilor europene și tocmai acest lucru se întâmplă momentan, în negocierile pentru pozițiile cheie de la vârful UE, Franța a reușit să obțină poziția de președinte al Băncii Centrale Europene. Acesta a fost obiectivul Franței.

Săptămâna trecută când s-au împărțit pozițiile la vârful UE, statele din Europa Centrală și de Est, din păcate au fost dezavantajate, și atmosfera pe care am simțit-o săptămâna trecută în Parlamentul European este următoarea: este nevoie să acordăm și statelor din Europa de Est poziții cheie la următoarele alocări de poziții în UE. Acesta este al doilea motiv pentru care cred că șansele lui Kovesi au crescut în ultima perioadă.

Este cunoscut faptul că Jean-Francois Bohnert, contra-candidatul Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de procuror șef european are de asemenea o aplicație pe rol pentru a deveni procurorul șef al Parchetului Financiar Francez. Dacă această aplicație va fi încununată cu succes atunci știm că el își va retrage candidatura pentru poziția de procuror șef european. În momentul de față, la Consiliul UE nu a ajuns nicio notificare oficială din partea lui cum că și-ar retrage sprijinul, dar deja sprijinul politic pe care Franța îl acordă candidaturii sale este mult mai mic și aceasta este o veste bună pentru Kovesi deoarece ea a fost pe locul I atât în cadrul etapei de evaluare făcute de Comitetul de selecție format din 12 experți și a fost pe locul I și la votul din Parlamentul European. Contracandidatul său a avut un singur atuu, sprijinul politic din partea Franței, iar acela se diminuează acum.

Dacă candidatul Franței se va retrage, atunci situația va fi simplă. În cursă rămâne Kovesi care a primit votul Parlamentului European și este unicul candidat al P.E. și este candidatul care s-a aflat pe locul I și în cadrul etapei la comitetul de selecție, este practic singurul candidat căruia Consiliului îi rămâne să îi dea votul, toți ceilalți candidați au fost eliminați de Comitetul de selecție, iar cel de-al treilea candidat ce s-a prezentat la audieri în P.E, procurorul german, a primit un singur vot din 26, chiar dacă Consiliului îi va trece prin minte să îl țină, Parlamentul nu îl va accepta niciodată, este clar că la momentul în care francezul se va retrage oficial, Laura Codruța Kovesi poate deveni procuror șef european.”, a declarata Siegfried Mureșan.

Laura Codruța Kovesi și Jean-Francois Bohnert sunt candidații pentru funcția de procuror șef european. Negocierile între Consiliul European și Parlamentul European s-au blocat înaintea alegerilor europarlamentare, după ce cele doua instituții nu au ajuns la un consens.

Laura Codruța Kovesi este susținută de președintele României, însă nu și de premier.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *