Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


Șansă istorică pentru viitorul european al Republicii Moldova. Peste 3 milioane de oameni sunt așteptați astăzi la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare anticipate

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 11 iulie 2021

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Scrutinul are o încărcătură deosebită, în condițiile în care de rezultatul său depind implementarea reformelor și orientarea strategică a statului. Lupta se dă între Partidul Acțiune și Solidaritate, de orientare pro-europeană, al președintelui Maia Sandu, și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, afiliat Moscovei, în fruntea căruia se află foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon. 

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Mizele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Patru scenarii post-electorale

Pentru cele 101 mandate de deputat s-au înscris în cursa electorală candidați din 20 partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, este nevoie ca cel puțin de o treime din numărul total al alegătorilor să participe la vot. Pragul electoral este de 7% pentru blocurile electorale, 5% pentru partide și 2% pentru candidații independenți. Sistemul de vot este pe liste, proporțional.

Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Secții de votare

În afara granițelor au fost deschise 150 de secții de votare în 36 de state, cu 11 mai multe decât la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Pentru alegătorii din stânga Nistrului au fost organizate 41 de secții de votare.

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua alegerilor se vor afla peste hotare, pot vota la orice secție deschisă în străinătate, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul statului respectiv, în baza următoarelor acte de identitate:

– pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, valabil sau expirat;

– buletinul de identitate (cu fișa de însoțire) al cetățeanului Republicii Moldova;

– livretul de marinar.

În România au fost organizate 12 secții de votare: 

– București (sediul Autorității Electorale Permanente): str. Stavropoleos 6, sector 3;
– București (sediul Biroului Electoral Central): str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
– Iași: Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta, nr.30;
– Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității, nr. 13;
– Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;
– Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești, nr. 158;
– Cluj-Napoca: Casa de Cultură a Studenților, Piața „Lucian Blaga”, nr. 1-3;
– Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;
– Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr. 39;
– Sibiu: Școala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;
– Constanța: Universitatea „Ovidius”, b-dul Mamaia, nr. 124, Aleea Universității nr. 1;
– Craiova: Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Fraudarea alegerilor, cu ajutorul transnistrenilor

În contextul în care este așteptată o prezență record la vot în secțiile de votare deschise în statele occidentale, fieful electoral al forțelor pro-europene, singura șansă a socialiștilor de a reechilibra balanță o reprezintă electoratul din stânga Nistrului, teritoriu aflat sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

Serviciul de Informații și Securitate a avertizat, sâmbătă, asupra riscurilor legate de posibila corupere a alegătorilor și transportarea organizată a acestora către secțiile de votare, așa cum s-a petrecut și la precedentele rânduri de alegeri. Organizațiile de veterani ale Războiului de pe Nistru și-au anunțat deja prezența la punctul de trecere Varnița-Tighina pentru a bloca accesul autobuzelor care transportă organizat alegători din regiunea transnistreană.

Cine sunt favoriții

Potrivit sondajelor de opinie credibile, Partidul Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu, de orientare pro-europeană și pro-reforme, are o șansă imensă de a obține un rezultat care să-i permită să formeze singur majoritatea. De cealaltă parte, este așteptată o contraperformanță istorică pentru forțele pro-ruse, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor fiind cotat în cercetările sociologice în jur de 30%. În legislativ ar mai putea accede Blocul Renato Usatîi, înființat de primarul din Bălți, al cărui nume îl și poartă, din Partidul Nostru și românofobii de la Partidul Patria, dar și Partidul „Șor”, al oligarhului fugar Ilan Șor, unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare. O surpriză ar putea apărea de la partenerii tradiționali ai PAS, Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase. Formațiunile ce se declară unioniste – Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Unității Naționale și Partidul „Democrația Acasă” – au șanse mici de a trece pragul electoral, deși curentul unionist în Republica Moldova a ajuns să fie cotat la 35-40%.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW