Saturday, September 23, 2023
Jurnalism corect


Sancțiuni mai aspre pentru vecinii gălăgioși. Ce amenzi riscă cei care fac zgomot în intervalul orelor de liniște. Legea intră în vigoare de duminică

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

De duminică intră în vigoare legea care prevede sancțiuni mai mari pentru cei care-și deranjează vecinii în orele de liniște sau pentru cei care dau petreceri prea gălăgioase. Legea vine la pachet și cu schimbări ale atribuțiilor polițiștilor.

Este vorba despre Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, promulgată de Klaus Iohannis în octombrie 2019. Modificările intră în vigoare de duminică, 26 ianuarie.

Sancțiuni mai mari pentru vecinii gălăgioși

Persoanele care-și deranjează vecinii în timpul orelor de liniște riscă sancțiuni grave. Amenzile pot fi de la 2 000 la 3 000 de lei pentru cei care, între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00, își deranjează vecinii în mod repetat. Locatarii gălăgioși riscă chiar și ore de muncă în folosul comunității, de la 70 la chiar 120.

Și în cazul petrecerilor se aplică sancțiuni. Este vorba despre evenimentele desfășurate în aer liber, în corturi sau alte structuri neacoperite. Dacă vecinii se plâng din cauza gălăgiei, cei în cauză riscă sancțiuni între 3 000 și 6 000 de lei.

Atribuțiile polițiștilor, schimbate de astăzi

Atribuțiile polițiștilor se vor schimba începând de astăzi. Cetățenii sunt nevoiți să știe că începând de acum vor exista modificări în ceea ce privește folosirea forței de către oamenii legii sau legitimarea persoanelor fizice.

Mai exact, polițiștii vor putea folosi forța, dacă înainte au aplicat o atenționare verbală. Oamenii legii vor putea face asta gradual, proporțional și cu scopul urmărit. Când spunem forță, ne referim la forță fizică, la utilizarea cătușelor, a substanțelor lacrimogene și a substanțelor iritante

În noua lege sunt clarificare și circumstanțele în care oamenii legii au voie să intre în casele civililor. Concret, polițiștii pot intra în casele oamenilor cu forța, fără să ceară permisiunea proprietarilor, însă doar în situația săvârșirii unei infracțiuni. Atribuțiile polițistului sunt mai clar detaliate.

 

sursa foto: Inquam Photos / Raul Giuglea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW