Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sancțiuni duble în sănătate. Efect: Medicii pot pleca din sistem

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii august, o hotărâre care prevede dublarea unor amenzi, iar astfel medicii vor primi sancțiuni duble în cazul în care un pacient reclamă diverse nereguli în spital. Una dintre cele mai întâlnite sesizări transmise de pacienți este pentru timpii de așteptare mari. Situația este, în general, creată de lipsa de personal din unitățile spitalicești din România. 

„Cea mai mare problemă este la timpii de așteptare. Și înainte sancțiunile erau destul de mari.  Situațiile sunt create din cauza lipsei de forță de muncă”, a afirmat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, peste 43.000 de medici au plecat din România în ultimii 10 ani, principalele motive fiind condițiile proaste din cele mai multe spitale, mizeria, lipsa dotărilor și volumul foarte mare de muncă.

Exodul medicilor români face ca sute de spitale din România să se confrunte cu o criză acută de personal, gradul de ocupare al posturilor fiind, în unele spitale, și sub 50%.

„Constatăm de multe ori că un medic din UPU are peste 10 ore de muncă si peste 100 de pacienți consultați. Nu sunt medici suficienți și la un moment dat pacienții așteaptă. Activitatea propriu-zisă depășește media cu mult. Medicii lucrează în condiții foarte grele”, a mai adăugat președintele APP.

Medicii pot pleca din sistem din cauza amenzilor duble

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților spune că măsura adoptată de Guvern este una inutilă iar prin aplicarea acesteia mulți medici ar putea pleca din sistem.
„Măsura este inutilă. Nu face decât mai mult rău pacienților pentru că în această situație medicii sunt mult mai tensionați. Un astfel de medic din UPU care primește o amendă când el știe că nu are condiții de muncă pleacă din sistemul de urgențe”, spune Vasile Barbu.
O problemă în hotărârea dată de Guvern ar fi faptul că fișele de urgență ale pacienților nu sunt completate corespunzător. Direcția de Sănătate Publică București a fost sesizată de Asociața pentru Protecția Pacienților, însă instituția nu a reacționat.
„Am întâlnit și cazuri de medici care nu-și fac treaba cum trebuie dar pentru asta nu schimbăm un sistem întreg. E adevărat că am constatat și cazuri în care medicii lucrează în dorul lenii. Cred că pe aceștia măsura adoptată de Guvern îi va responsabiliza. Problema este că noi am sunat la DSP și nu a venit nimeni să sesizeze problema și să aplice sancțiuni. Problema este că cineva trebuie să vină să facă controale.
Mulți pacienți reclamă că au stat multe ore dar defapt nu au stat atât. Pe fișele de la urgență nu este trecută ora și nici măcar un număr de ordine. Problemele sunt altele.
În sistemul UPU de la ora actuală se întâmplă foarte multe lucruri rele pentru pacienți, dar și pentru medici”, a mai spus Vasile Barbu.
Barbu spune că de când proiectul a intrat în dezbatere publică pacienții au început să facă mai multe reclamații
„Numărul de reclamații a crescut, dar și starea de nervozitate a pacienților. Discuțiile noastre cu ei sunt „în loc să țineți cu noi țineți cu medicii”. Noi le explicăm că nu este așa”, a conchis acesta.

Ce prevede proiectul

Hotărârea de Guvern a fost publicată pe 30 august în Monitorul Oficial, iar sancțiunile mărite ar urma să se aplice de la finalul lunii septembrie.

Proiectul de act normativ a fost propus de Ministerul Sănătății prevede „dublarea sancțiunilor pentru nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a normelor privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, a normelor privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi la normele de igienă pentru unităţile sanitare”, conform notei de fundamentare.

Noul act normativ dublează amenzile astfel:
-de la 500-1.500 lei la 1.000-3.000 lei pentru persoane fizice și de la 10.000-15.000 lei la 20.000-30.000 lei – pentru  nerespectarea obligaţiilor stabilite de reglementările legale în vigoare privind informarea şi transmiterea informaţiilor minime referitoare la starea pacientului de către echipajele de prim ajutor calificat şi echipajele medicale de urgenţă, pentru nesolicitarea de către şeful echipajului medical de urgenţă a unui echipaj cu nivel de competenţă superior, în cazul în care starea pacientului o impune, și pentru necompletarea sau completarea incorectă a fişei medicale.
de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice, pentru preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare.
-de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea obligaţiilor impuse de reglementările legale în vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat sau neîndeplinirea de către medicul/asistentul coordonator din cadrul dispeceratului medical sau al dispeceratului integrat a atribuţiilor ce îi revin în privinţa coordonării şi monitorizării activităţii de intervenţie.

-de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, pentru neîndeplinirea de către serviciile de ambulanţă private a condiţiilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă la nivel prespitalicesc, în conformitate cu reglementările legale în vigoare sau utilizarea de către serviciile de ambulanţă private, de serviciile contractate cu CNAS sau cu casele de asigurări de sănătate private a unor reclame care sugerează gratuitatea asistenţei de urgenţă sau a consultaţiilor – amendă

–amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea normelor care reglementează acordarea asistenţei medicale private de urgenţă.

–de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, pentru funcţionarea sistemelor paralele de primiri urgenţe sub forma unor camere de gardă sau sub oricare altă formă în spitalele unde funcţionează UPU sau CPU, refuzul acordării asistenţei medicale de urgenţă unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau neremedierea de către conducerea spitalului a deficienţelor care duc la imposibilitatea examinărilor minime obligatorii.

–de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, pentru neorganizarea primirii urgenţelor în spital, prin sistem de camere de gardă, de către spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU din lipsă de resurse umane şi/sau materiale, implicând direct medicii de gardă din acel spital și neasigurarea de către conducerea unităţii sanitare a preluării cheltuielilor suportate în cadrul UPU, pe durata internării pacientului în salonul de observaţie, de către secţia în care se internează pacientul.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW