Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Samsung România, eMAG, Altex și Flanco, amendate cu 123 milioane lei de Consiliul Concurenței

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 februarie 2024

Consiliul Concurenţei a sancționat companiile care administrează brandurile Samsung România, eMAG, Altex și Flanco cu 123 milioane de lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

Amenzile au fost aplicate astfel:
• Samsung România – 75,4 milioane de lei
• eMAG 20,3 milioane de lei
• Altex – 21,3 milioane de lei
• Flanco – 6,2 milioane de lei.

Potrivit Consiliului Concurenței, înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către Samsung și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, eMAG și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, arată autoritatea, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile.

„Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații. Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, a transmis Consiliul Concurenței.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW