Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Salariul mediu net a ajuns în luna septembrie la 4.003 lei

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2022

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut cu 13,8%, iar românii au avut un salariu mediu net de 4.003 lei, se arată în datele prezentate vineri, 11 noiembrie, de Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial mediu brut a fost în luna septembrie de 6.457 lei, cu 109 de lei mai mare decât în luna august.

Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în fabricarea produselor de
cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, de 16.085 lei. La polul opus s-au aflat angajații din hoteluri şi restaurante, cu un salariu mediu net de 2.233 lei.

În ceea ce privește câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, indicele a fost de 98,2%, ceea ce arată că majorările de venituri nu au ținut pasul cu creșterea inflației.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, arată INS.

Experții INS mai menționează că în majoritatea activităților din sectorul economic au fost înregistrate creșteri de salarii întrucât au fost acordate prime ocazionale, iar producția și încasările au fost mai mari.

Cele mai mari creșteri de salarii s-au înregistrat în ȋn fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (114,7%), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (57,4%), extracţia minereurilor metalifere, tăbăcirea şi finisarea pieilor (între 10,0% și 21,5%).

La polul opus, cele mai mari scăderi de salarii au fost înregistrate în telecomunicaţii (10,1%) și ȋn producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (între 2,5% și 5,0%).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW