Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Salariile angajaților de la metrou cresc cu 7,5% de la 1 august, dar Metrorex așteaptă rectificarea bugetară pentru a-și achita datoriile către Alstom

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 iulie 2022

De la 1 august, salariile angajaților Metrorex cresc cu 7,5%, dar compania are datorii către Alstom și așteaptă rectificarea bugetară pentru a le achita. De la sfârșitul săptămânii trecute, metrourile din București circulă la intervale mari de timp, după ce compania Alstom a redus serviciile de mentenanță pe fondul datoriilor reclamate de la Metrorex. Compania prestează servicii de mentenanță pentru 39 de trenuri de metrou din cele 82 în total. Asta înseamnă că Metrorex poate pune în circulație mult mai puține trenuri față de graficul normal, astfel că timpul de așteptare s-a dublat pe toate magistralele. Pe Magistrala 3, de exemplu, călătorii așteaptă aproximativ 15-20 minute până să urce în tren.

Pe 26 iunie, Alstom a anunțat că Metrorex are datorii de 33 de milioane de euro, o mare parte dintre bani provenind din plata mentenanței pe anul 2021.

Metrorex a răspuns acuzaţiilor Alstom, susținând că a achitat deja companiei 20 de milioane de lei, iar pentru plata integrală a datoriei vor fi solicitaţi banii la următoarea rectificare bugetară, potrivit News.ro. Potrivit informațiilor Main News, datoria Metrorex către Alstom se ridică la circa 160 milioane de lei.

Următoarea rectificare bugetară ar urma să fie făcută la începutul lunii august, deci bucureștenii vor mai avea de așteptat până se remediază problema timpilor mari de așteptare. Potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, aceasta ar urma să fie făcută „în jurul datei de 5 august”.

Tot de la începutul lunii august, salariile angajaților Metrorex cresc cu 7,5%. Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii martie, proiectul de buget al companiei Metrorex pe anul 2022, ce prevede subvenții de la bugetul de stat de 736 milioane lei și pierderi 418 milioane lei.

Metrorex depinde și în anul 2022 de bugetul de stat. Subvenția are aceeași valoare ca în anul precedent, respectiv 818 milioane lei, însă, în urma reținerii rezervei de 10%, în proiectul bugetului de venituri și cheltuieli valoarea acesteia va fi de 736,2 milioane lei.

Cei mai mulți bani se duc, evident, pe salarii. Pentru plata salariilor celor 5.262 de angajați, conducerea Metrorex a prevăzut 737,8 milioane lei. Cu alte cuvinte, venitul mediu lunar brut în cadrul companiei este de 11.684 lei. Scăzând din această sumă contribuțiile și taxele la bugetul de stat, ce pot varia în funcție de deducerile fiscale ale fiecărei persoane, rezultă un venit mediu net de aproximativ 6.835 lei. Asta, înainte de majorarea de la începutul lunii viitoare.

Potrivit calculelor Main News, majorarea salariilor angajaților Metrorex cu 7,5% înseamnă 23 de milioane de lei, acesta fiind impactul bugetar doar până la sfârșitul anului. Astfel, venitul mediu net al unui angajat al companiei se va situa în jurul a 7.347 de lei.

Foto: Facebook/ Metrorex

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW