Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


S-a schimbat Legea! Situațiile în care poți fi dus la secția de poliție/ Atribuțiile polițistului

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Astfel, românii vor ști mai clar care sunt situațiile în care oamenii legii îi pot duce la secțiile de poliție și în ce condiții.

Astfel, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, polițiștii pot duce o persoană la secție atunci când aceasta reprezintă un pericol pentru viața altora, pentru ordinea publică, atunci când e suspectă de comiterea unor fapte ilegale, dar și dacă nu pot stabili identitatea acesteia.

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice care va modifica Legea Poliției Române în 90 de zile de când legea de modificare va apărea în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.

Când poate fi dusă o persoană la secția de poliție

Astfel, noua lege va include în Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române situațiile clare în care o persoană poate fi dusă la secția de poliție sunt următoarele:

-În situația în care nu se poate stabili identitatea ei sau există bănuieli că identitatea declarată nu e cea adevărată ori că documentele ar putea fi false; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Agentul de poliție va trebui să explice într-un document care sunt motivele pentru care persoana respectivă a fost dusă la secție, ce măsuri a luat, modalitatea în care i-au adus la cunoștință drepturile sale persoanei duse la secție, rezultatul controlului corporal sau al bagajelor, dacă s-au folosit mijloace de constrângere, ora începerii verificării situației persoanei. De asemenea, persoana dusă la secție va trebui să primească o copie de pe acest document.

„Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată„, prevede legea de modificare a Legii Poliției Române.

Ce trebuie să știe persoana dusă la secție

Polițistul va trebui să îi explice motivul pentru care va fi dusă o persoană la secție și va trebui să o informeze privind drepturile sale în cel mai scurt timp.

Cel dus la sediul de poliție va putea să ceară informarea unui membru de familie despre măsura la care este supus. De asemenea, persoana dusă la secție trebuie să știe că are dreptul de a contesta măsura.

Persoana condusă la secție va avea dreptul „de a fi asistată de un avocat, potrivit legii, de a comunica direct cu acesta, în condiții care să asigure confidențialitatea, precum și de a nu da nici o declarație fără prezența acestuia, cu excepția  comunicării datelor de identificare, ori a unor informații necesare înlăturării unei stări de pericol iminent la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a unei persoane”, potrivit legii promulgate.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW