Ryszard Piotrowicz, expert în combaterea traficului de persoane: Statele trebuie să protejeze victimele / Deputat: Rețelele nu pot fi destructurate din cauza unei încrengături dintre Poliție, clasa politică și Justiție
Ryszard Piotrowicz, prim-vicepreședinte al Grupului de Experți privind Acțiunile împotriva Traficului de Persoane (GRETA) din Consiliul Europei, susține că statele, deși trebuie să protejeze victimele traficului de persoane, sunt, de multe ori, o amenințare la adresa acestora. Adriana Săftoiu, deputat ales în legislatura 2016-2020 pe listele Partidului Național Liberal, a precizat că statul român are tendința de a „farda” realitatea în ceea ce privește acest fenomen.
„(n.r. Traficul de persoane) Aici este problema statelor, nu a infractorilor, pentru că asta reprezintă o cale prin care ei pot obține bani ușor. Trebuie să înțelegem și să nu mai pretindem că putem capăt acestei desfășurări definitiv. Trebuie să încercăm ca statul, prin agențiile specializate, să răspundă în mod adecvat(…) În anumite țări(n.r. din Uniunea Europeană) s-a înregistrat un adevărat regres.(…) Vreau, deci, să subliniez faptul că statele reprezintă o amenințare la adresa victimelor. Nu mă aștept ca traficanții să facă altceva, pentru că ei își fac meseria lor. (…)Statele trebuie să protejeze victimele, nu trebuie să fie drăguțe, simpatice, ci să își îndeplinească obligațiile care le revin. Cerem statelor să facă ceea ce sunt obligate să facă și ceea ce multe dintre ele nu fac”, a afirmat Piotrowicz, în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței internaționale „Împreună împotriva traficului de persoane”, organizată de Ramona Strugariu, europarlamentar din grupul Renew Europe, în parteneriat cu organizațiile RoTIP, ECLER și FHR.
Referitor la România, oficialul este de părere că oamenilor le este teamă să vorbească deschis despre problema traficului de persoane.
Adriana Săftoiu, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă privind situația copiilor dispăruți, menționează că, potrivit audierilor ce au avut loc în Parlament, aproximativ 40% dintre copiii dispăruți în România provin din centrele de plasament.
„Într-adevăr, la începutul acestui an s-a înființat această comisie în Parlamentul României, propunând o comisie de anchetă pentru cazul copiiilor dispăruți. Din ianuarie 2020 până la finele lui iunie 2020, în România au dispărut 6.000 de copii. O mare parte dintre ei sunt găsiți, dar ceea ce m-a surpins a fost când reprezentantul Ministerului de Interne mi-a spus că 40% dintre acești copii provin din centrele de plasament”, a precizat Adriana Săftoiu.
Parlamentarul PNL susține că ONG-urile au jucat un rol important în înțelegerea fenomenului, în timp ce instituțiile statului au încercat să „fardeze” realitatea.
„Trebuie să menționez un lucru foarte important. Cei care ne-au ajutat să înțelegem fenomenul au fost ONG-urile. ONG-urile ne-au făcut să înțelegem că o mare parte din acești copii devin traficați, ei sunt preluați de rețele, că vorbim de proxenetism, muncă la negru sau cerșetorie(…)În discuțiile cu instituțiile statului a existat o tendință de a farda realitatea. Ei vorbesc de o colaborare interinstituțională, că lucrurile funcționează, dar, cu toate astea, de cel puțin 5 ani de zile, România este pe locul 1 în Europa la traficul de persoane, ceea ce te face să te întrebi cine greșește. Statisticile internaționale care ne așază pe locul 1 și care numesc România ca țară sursă pentru traficul de persoane din Europa sau noi, instituțiile statului român care încercăm să atenuăm cumva această realitate, nerecunoscând o problemă foarte gravă?”, a afirmat parlamentarul.
Unul dintre motivele principale pentru care rețelele de trafic de persoane nu pot fi destructurate ar consta în încrengătura de interese dintre Poliție, clasa politică și Justiție, a precizat Adriana Săftoiu.
„Una dintre cele mai șocante afirmații în aceste audieri aparține ONG-urilor, care ne-au spus că, după munca lor de zeci de ani de zile, ei au identificat o cauză pentru care aceste rețele nu pot fi destructurate: existența unei încrengături de interese între poliție, clasă politică și justiție. O afirmație foarte gravă”, arată Adriana Săftoiu.
Deputatul consideră că fenomenul traficului de persoane ar trebui asumat de instituțiile statului.
„Fenomenul traficului de persoane trebuie inclus în Strategia Națională a țării. Fără ca acest fenomen să fie inclus în această strategie, mi-e teamă că nu vom reuși să trecem de pe locul 1 nici măcar pe locul 2. Traficul de persoane nu este un subiect tratat serios și asumat de instituțiile statului”, este concluzia deputatului PNL.
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: Ryszard Piotrowicz, expert în combaterea traficului de persoane: Statele trebuie să protejeze vict… […]