Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Rusia susține că are „dovada” legăturii atentatului de la Moscova cu ”naţionalişti ucraineni”,

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 martie 2024 Etichete: , , ,

Rusia a afirmat joi că are „probe” care indică faptul că cei responsabili pentru atentatul care a dus la moartea a 143 de persoane în apropierea Moscovei aveau legături cu „naționaliștii ucraineni”, o acuzație respinsă de Statele Unite drept „propagandă absurdă”, conform AFP.

Atacul, care a avut loc vineri seara într-o sală de concert, a fost revendicat de organizația jihadistă Stat Islamic (SI), dar oficialii ruși acuză Ucraina și țări occidentale că sunt instigatori.

Kievul și aliații săi neagă orice implicare în acest masacru și susțin că Kremlinul, aflat într-un conflict armat cu Ucraina, încearcă să o acuze din motive politice.

În acest context, Comitetul de Anchetă din Rusia, organul responsabil cu investigațiile criminale majore, a anunțat joi că are noi elemente care, în opinia sa, susțin o legătură cu Ucraina.

”Munca cu teroriştii deţinuţi, examinarea unor dispozitive tehnice confiscate asupra lor şi analiza unor informaţii cu privire la tranzacţii financiare au permis să se obţină probe ale legăturilor lor cu naţionaliştii ucraineni”, a fat asigurări pe Telegram Comitetul.

Conform acestui organ, cei patru agresori au primit „sumei importante de bani și criptomonede din Ucraina, care au fost folosite în pregătirea acestui act infracțional”.

Anchetatorii, care nu au făcut publice documente sau elemente care să confirme afirmațiile lor, au anunțat arestarea unui nou suspect, acuzat că a participat la „finanțarea” atacului.

Autoritățile au informat anterior despre arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru agresori. Opt au fost inculpate și plasate în detenție preventivă.

Reacția Washingtonului

Casa Albă a replicat joi, afirmând că liderii ruși sunt „neguțători de bălegar” care încearcă să răspândească o „propagandă absurdă” legată de atacul din periferia capitalei ruse, unde singurul vinovat este SI, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC). Kirby a ilustrat afirmația menționând că unchiul său, un agricultor, obișnuia să spună că cei mai buni neguțători de bălegar își transportă adesea mostrele în gură.

”Responsabilii ruşi par să fie nişte neguţători de bălegar destul de buni”, a adăugat el.

La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au atacat Crocus City Hall, lângă Moscova, deschizând focul asupra spectatorilor şi provocând un incendiu uriaş.

Acest ataentat, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia, s-a soldat cu cel puţin 143 de morţi şi 360 de răniţi, inclusiv copii.

foto: X

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW