Tuesday, July 2, 2024
Jurnalism corect


Rusia refuză să dezvăluie unde este ținut activistul ucrainean Maksim Butkevici

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Kremlinul a afirmat vineri că Rusia nu este obligată să dezvăluie locația unui voluntar ucrainean condamnat și închis pentru presupusa tentativă de omor a doi civili. Această declarație a venit în urma solicitărilor de informații adresate de Amnesty International și asociația scriitorilor PEN International către Moscova, în legătură cu Maksim Butkevici. Familia și avocați susțin că nu au reușit să afle unde se află încă din luna august, conform Reuters, citat de news.ro.

Maksim Butkevici este un jurnalist și activist pentru drepturile omului, responsabil cu coordonarea unei organizații caritabile pentru refugiați. El s-a înrolat voluntar ca soldat după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

„Serviciul Federal de Penitenciare nu are obligaţia de a dezvălui, ca răspuns la astfel de cereri, locul de detenţie al unei persoane condamnate la o pedeapsă (cu închisoare) de lungă durată. El a fost condamnat pentru o anumită infracţiune, există o decizie judecătorească corespunzătoare, îşi execută pedeapsa. Asta este tot ce este de spus”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre acest caz.

Butkevici a fost arestat anul trecut în momentul în care unitatea sa a fost capturată pe linia frontului. Ulterior, el a fost supus unui ceea ce Amnesty a denumit un „proces simulat”, fără acces la asistență juridică. În martie, a fost condamnat la o pedeapsă de 13 ani de închisoare. La acea vreme, autoritățile ruse au publicat o înregistrare video în care acesta recunoștea în fața unui anchetator mascat că a efectuat deliberat un atac cu un lansator de grenade propulsate de rachete îndreptat către o clădire rezidențială, cu intenția de a omorî civili.

Amnesty International a afirmat că mărturisirea a fost obținută sub constrângere, evidențiind, printre altele, că Butkevici folosește termenul „Republica Populară Lugansk,” termenul oficial folosit de Moscova pentru regiunea Luhansk din Ucraina. Organizația a subliniat că aceasta nu este denumirea pe care Maksim Butkevici ar fi utilizat-o în mod liber.

Alţi doi bărbaţi ucraineni, Viktor Pohozei şi Vladislav Şel, au fost arătaţi făcând mărturisiri similare în înregistrarea video şi au fost condamnaţi la 8 ani şi jumătate şi, respectiv, 18 ani şi jumptate de închisoare în ceea ce Amnesty a descris, de asemenea, ca fiind simulacre de procese.

Rusia susține că sistemul său judiciar este independent de orice interferențe politice. Anul trecut, autoritățile ruse au revocat înregistrarea organizației Amnesty International pe teritoriul său, acuzând organizația de apărarea drepturilor omului de încălcări ale legii. Amnesty International a afirmat în acel moment că această decizie a dus la închiderea biroului său din Moscova și că, în opinia sa, a fost sancționată pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului.

FOTO: news.ro

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW