Rusia lansează ideea unei „resetări” cu Statele Unite după ce Trump și-a revendicat victoria
Noi oportunități pentru o „resetare” a relațiilor dintre Moscova și Washington s-au ivit, a declarat miercuri influentul director al fondului suveran al Rusiei, după ce Donald Trump și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din SUA, potrivit Reuters.
Invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când Uniunea Sovietică și SUA au fost la un pas de război nuclear. Diplomați din ambele tabere consideră că relațiile dintre cele două mari puteri nucleare nu au fost mai tensionate decât în timpul Războiului Rece.
Kirill Dmitriev, directorul fondului suveran al Rusiei și un membru influent al elitei politice ruse, a spus că echipa lui Trump a câștigat președinția și Senatul „în ciuda unei campanii masive de dezinformare împotriva lor”.
„Victoria lor convingătoare arată că americanii de rând s-au săturat de minciunile, incompetența și răutatea fără precedent ale administrației Biden”, a declarat Dmitriev, fost bancher la Goldman Sachs, care a avut contacte anterioare cu echipa lui Trump. „Aceasta deschide noi oportunități pentru o resetare a relațiilor între Rusia și Statele Unite”, a adăugat el, menționând că a avut întâlniri regulate și i-a oferit sfaturi lui Vladimir Putin.
Trump, candidat republican, și-a declarat victoria în alegerile din 2024 după ce Fox News a prognozat că a învins-o pe democrata Kamala Harris, marcând o revenire politică surprinzătoare, la patru ani după ce a părăsit Casa Albă.
Trump, în vârstă de 78 de ani, a promis în mod repetat că va pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă va fi ales, deși nu a explicat concret cum ar face acest lucru. Putin a afirmat în repetate rânduri că este dispus să discute despre un posibil sfârșit al războiului, dar cu condiția ca revendicările teritoriale ale Rusiei să fie acceptate – un lucru inacceptabil pentru conducerea ucraineană, care consideră aceasta o capitulare.
De asemenea, Putin a subliniat necesitatea unor garanții de securitate pentru Moscova. Forțele ruse avansează în Ucraina cu cea mai mare viteză din ultimul an și controlează aproximativ o cincime din țară. Teritoriile ocupate includ Crimeea, anexată de Moscova în 2014, aproximativ 80% din Donbas (regiune cu importante resurse de cărbune și oțel, incluzând Donețk și Luhansk) și peste 70% din regiunile sudice Zaporojie și Herson.
Înainte de alegerile din SUA, oficialii ruși, inclusiv președintele Putin, au declarat că pentru Moscova nu contează cine câștigă la Casa Albă, deși presa controlată de Kremlin a arătat o preferință pentru Trump.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comentat miercuri că o victorie a lui Trump ar putea fi o veste proastă pentru Ucraina, dar că nu se știe cât de mult ar reuși Trump să reducă finanțarea americană pentru război.
„Trump are o calitate utilă pentru noi: fiind un om de afaceri prin excelență, disprețuiește profund cheltuielile pentru tot felul de aliați și proiecte caritabile inutile, precum și pentru organizații internaționale lacome”, a scris Medvedev pe contul său oficial de Telegram.
El a subliniat că autoritățile ucrainene se află printre cei pe care Trump nu ar dori să-i susțină financiar și a sugerat că liderii ucraineni vor încerca să-și găsească motive de consolare, dacă se confirmă victoria acestuia. „Întrebarea este cât de mult va fi constrâns Trump să sprijine războiul. E încăpățânat, dar sistemul e mai puternic”, a încheiat Medvedev.
foto: X
Comentarii