Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


CEDO: Rusia l-a asasinat pe fostul spion Alexander Litvinenko

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2021 Etichete: ,

Rusia a fost responsabilă de uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, a decis, marți, 21 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Litvinenko, un fost spion rus care a obținut cetățenie britanică, a murit în 2006, la Londra, fiind otrăvit cu poloniu, amintește BBC.

O anchetă publică din Marea Britanie, realizată în 2016, a concluzionat că uciderea a fost „cel mai probabil aprobată” de președintele rus Vladimir Putin. În schimb, Moscova a negat tot timpul orice implicare în această crimă.

Ancheta din Marea Britanie a concluzionat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitry Kovtun, l-au otrăvit în mod deliberat pe Litvinenko, substanța fiind pusă în băutura fostului spion.

Văduva lui Litvinenko, Marina, a apelat apoi la CEDO, care a ajuns la aceeași concluzie ca britanicii – Rusia se face vinvovată de moartea lui Litvinenko.

„Curtea a constatat că, în otrăvirea lui Litvinenko, dl Lugovoi și dl Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus”, a decis CEDO.

În plus, faptul că Rusia nu a reușit cu succes să respingă acuzațiile că a pus la cale crima indică „o implicare a statului rus în acest caz”.

Atât Lugovoi, cât și Kovtun au negat acuzațiile.

Sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW