Rusia, după vizita şefului NATO în Caucazul de Sud: Extinderea blocului nu va ajuta la stabilitate
Kremlinul a comentat vizita șefului NATO, Jens Stoltenberg, în regiunea Caucazului de Sud, afirmând marți că e puțin probabil ca eforturile blocului militar de a-și extinde prezența în zonă să contribuie la stabilitate, conform informațiilor Reuters.
Stoltenberg a încheiat marți o vizită de trei zile în care a avut discuții cu liderii Azerbaidjanului, Georgiei și Armeniei, toate foste republici sovietice.
„Este puţin probabil ca încercările NATO de a-şi extinde influenţa şi prezenţa (în Caucazul de Sud) să contribuie la stabilitate”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Kremlinul monitorizează cu atenție vizita lui Stoltenberg, însă Dmitri Peskov a recunoscut că „astfel de contacte sunt dreptul suveran al statelor din Caucazul de Sud”.
Deși Rusia a fost tradițional puterea dominantă în regiunea Caucazului de Sud, acum se confruntă cu alți actori pentru influență, inclusiv Turcia, Iranul și Occidentul.
Georgia, al cărei teritoriu include regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, unde sunt staționate trupe rusești, și-a exprimat de mult timp dorința de a adera la NATO. În același timp, Azerbaidjanul are legături strânse cu Turcia, un alt membru NATO.
Armenia, care până de curând a fost cel mai apropiat aliat al Rusiei în regiunea Caucazului de Sud, și-a deteriorat relațiile cu Moscova în ultimii ani, considerând că Rusia nu a reușit să o apere în fața Azerbaidjanului vecin.
Chiar dacă Armenia continuă să fie un aliat al Rusiei, ea a afirmat în mod repetat că nu susține războiul Moscovei din Ucraina și a trimis ajutor umanitar la Kiev, ceea ce a stârnit furia Rusiei.
Marți, la Erevan, Jens Stoltenberg l-a apreciat pe prim-ministrul pro-occidental al țării, Nikol Pașinian, pentru „solidaritatea” sa cu Ucraina.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii