Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia cere eliminarea tuturor restricțiilor pentru ca Ucraina să poată transporta cereale prin Marea Neagră

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 19 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Rusia a dat un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru a obține „rezultate concrete” asupra  exporturile agroalimentare ruseşti, incluse în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Este condiția principală pentru ca liderii de la Kremlim să reia negocierile asupra prelungirii acestui acord din care s-a retras, acuzând că Ucraina se folosește militar în mod mascat de acest „acord” pentru exporturi, relatează agențiile EFE și Reuteres. 

Concret, ONU ar avea misiunea să convingă statele occidentale să elimine restricţiiler pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, să înlăture sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Rusia va reveni la negocieri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, menționează sursele citate.

Mai exact, Rusia a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, posibilitatea de a cumpăra piese de schimb destinate maşinilor şi utilajelor agricole, deblocarea logisticii de transport şi asigurări, deblocarea activelor ruseşti îngheţate de către Occident şi reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, care traversează Ucraina şi care necesită reparaţii după ce a explodat la începutul lunii iunie.

Comisia Europeană caută soluții, Zelenski nu vrea să renunțe la exporturile prin Marea Neagră

Între timp, Comisia Europeană a anunțat că va suplimenta coridoarele feroviare pentru transportul cerealelor ucrainene, iar România, Polonia și Republica Moldova sunt principalele puncte de legătură, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus într-un interviu acordat presei africane, că transporturile de cereale ucrainene vor continua prin Marea Neagră, chiar și fără acordul Rusiei, potrivit noelreports. 

Ucraina este principalul exportator de cereale pentru statele slab dezvoltate. De la debutul războiului Rusia-Ucraina, SUA și Uniunea Europeană au impus mai multe restricții Rusiei, de natură diplomatică, bancară, comercială, în semn de descurajare a agresiunii militare pe care inițiat-o.

Sursă foto: Twitter

 

Comentarii