Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Rusia amenință Republica Moldova, după interzicerea simbolurilor ocupației în Ucraina / Ambasadorul Vasnețov, chemat să dea explicații de diplomația de la Chișinău

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2022

Federația Rusă, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova a transmis miercuri, 20 aprilie, amenințări la adresa Republicii Moldova, după interzicerea simbolurilor ocupației ruse în Ucraina.

Deși a evitat implicarea de orice fel în conflictul din Ucraina, refuzând să se alăture regimului de sancțiuni internaționale ori să livreze armament și provizii Ucrainei, la nivel de mesaj Republica Moldova a fost alături de țara vecină. Prin votul majorității Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Parlamentul a adoptat interzicerea simbolurilor ocupației ruse în Ucraina – literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a declarat, marți, președintele Republicii Moldova.

Totuși, Sandu a precizat că legea nu incriminează utilizarea simbolurilor cu ocazia „Zilei victoriei”. Aceasta este sărbătorită în Republica Moldova în data de 9 mai, pe model sovietic, prin parade la care participă în general nostalgici după acele vremuri, aceștia purtând la piept panglica Sfântului Gheorghe.

„Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina(…)Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările”, a adăugat Maia Sandu.

Amenințări din partea Federației Ruse

Această măsură a stârnit însă critici acide din partea Moscovei și chiar amenințări.

„Înțeleg că și Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare. Ne-am exprimat opinia de principiu cu privire la această inițiativă legislativă, precum și cu privire la o serie de alte măsuri neprietenoase luate vinerea trecută de partea moldovenească. Astfel de decizii provoacă, ca să spunem așa, o profundă îngrijorare și indignare, (…) Chemăm Chișinăul să renunțe la o asemenea retorică sau vom răspunde și aceste răspunsuri vor fi dureroase”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de  potrivit Agora.md.

Ambasadorul rus, convocat de diplomația de la Chișinău

Ca urmare a declarațiilor făcute de Maria Zaharova, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova l-a convocat pentru a oferi explicații pe ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări”, au transmis reprezentanții diplomației de la Chișinău.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW