Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Rusia amenință că va instala arme nucleare în regiunea Mării Baltice, dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Moscova va fi forțată să își consolideze apărarea în regiunea Mării Baltice, inclusiv prin amplasarea de arme nucleare, dacă Suedia și Finalanda vor adera la NATO, a avertizat joi, 14 aprilie, Dmitry Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Apărare a țării, citat de Reuters

Anunțul oficialului rus vine la o zi după ce Finlanda, care împarte 1.300 de km de graniță cu Federația Rusă, a spus că va lua „în câteva săptămâni” o decizie privind aderarea la NATO, iar Suedia a transmis că „analizează posibilitatea”.

Medvedev a declarat că, în acest scenariu, nu se mai poate vorbi despre vreun statut liber nuclear pentru Marea Baltică”, iar „echilibrul trebuie restabilit”.

Fostul președinte al Rusiei a adăugat că, „până acum, Rusia nu a luat o astfel de decizie (în privința armelor nucleare – n.red.) și nu avea de gând să o facă. Dar dacă ne este puternic forțată mâna… Să țineți cont că nu noi am vrut asta”.

Pe de altă parte, Lituania afirmă că rușii au adus deja arme nucleare în exclava Kaliningrad, încă dinaintea începerii războiului în data de 24 februarie.

„Comunitatea internațională, țările din regiune sunt perfect conștiente de asta… Sunt folosite ca amenințare”, a declarat ministrul lituanian al Apărării.

Context

Premierul finlandez, Sanna Marin, a anunțat miercuri, 13 aprilie, că Finlanda va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în următoarele săptămâni. La rândul său, premierul suedez, Magdalena Andersson, a precizat că Suedia va lua o decizie privind aderarea la alianță doar după o „analiză serioasă”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a avertizat Finlanda și Suedia împotriva aderării la NATO, argumentând că această mișcare nu ar aduce stabilitate în Europa.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW