Rovana Plumb, reacții diferite în România și la Bruxelles față de respingerea din Comisia Juridică/ În România: este o decizie politică/ La Bruxelles: Am făcut niște pași pe care JURI îi va găsi ca soluție adecvată
Rovana Plumb consideră că decizia Comisiei Juridice de a îi respinge candidatura pentru funcția de comisar european pentru transporturi este „una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică”. Europarlamentarul consideră că prin achitarea împrumutului de 800.000 de lei s-a eliminat și posibilul conflict de interese care a stat la baza primei respingeri.
„Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România”, precizează Rovana Plumb într-o declarație de presă care poartă antetul PSD.
Mai mult chiar, nemulțumită de hotărârea Comisiei Juridice, Plumb vrea să ceară sprijinul președintelui Parlamentului European dar și președintei Comisiei Europene. Ea spune că decizia de astăzi are caracter politic și a urmărit „doar să incrimineze și să discrimineze”, fiind încurajată de partidele de opoziție din România.
„Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict – așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.
Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european”, precizează Rovana Plumb.
În același timp, europarlamentarul român a trimis o scrisoare șefei Comisiei Juridice, Lucy Nethsingha. De această dată însă, Rovana Plumb nu mai face referire la caracterul politic al deciziei, ea explică doar faptul că, prin ștergerea datoriei, nu mai există conflictul de interese. În acest fel, considera ea, s-ar elimina toate suspiciunile.
În scrisoare, Rovana Plumb cere ca măsura luată să fie reconsiderată până pe 23 octombrie.
Scrisoarea trimisă șefei Comisiei Juridice din cadrul Parlamentului European
Am luat act de schimbul de scrisori între dumneavoastră și președintele David Sassoli, în urma examinării declarației mele de interese financiare de către Comisia pentru afaceri juridice, sunteți președinte.
Înțeleg legitimitatea preocupărilor cu privire la apariția unui posibil conflict de interese, dar permiteți-mi din nou să-mi exprim buna credință pentru a răspunde preocupărilor dvs.
Cu toate acestea, regret că, în conformitate cu înțelegerea unora dintre membrii JURI, Comitetul a concluzionat că nu a putut fi găsită nicio soluție reală pentru a depăși posibilul conflict de interese viitor, Comitetul și nu ar putea fi formulată nicio recomandare, astfel incapacitatea mea de a exercita funcția desemnată de președintele ales al Comisiei Europene, precum și orice altă funcție similară, fiind stabilite definitiv și complet. M-am gândit că răspunsurile mele la întrebările referitoare la modalitățile pe care mi le-am propus pentru stingerea datoriilor sunt suficiente pentru a stârni îngrijorările membrilor. Dacă mi s-ar fi spus că acestea nu sunt potrivite ca soluții pentru a face față conflictului de interese, mi-aș fi propus alte mijloace de soluționare a problemei, pe care numai eu le-aș fi putut oferi și pune la punct.
Ținând cont de acest lucru și pentru a debloca situația, am făcut niște pași pe care sunt sigură că JURI îi va găsi ca soluție adecvată. Astfel, i-am oferit creditoarei rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja declarate în declarația financiară, iar ea a acceptat drept plata imediată, completă și finală a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorarea dvs. nu mai există. Cât mai curând posibil, până la 23 octombrie 2019, când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare.
Sperând că acest acord va oferi Comitetului pe care îl prezideți un motiv adecvat pentru a scăpa de preocupările sale și pentru a formula un aviz pozitiv în această privință, vă rămân pe deplin la dispoziția dumneavoastră pentru clarificări suplimentare.
Vă rugăm să acceptați expresia celei mai înalte considerații.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/rovana-plumb-reactii-diferite-in-romania-si-la-bruxelles-fata-de-respingerea-din-comisia-juridica-in-romania-este-o-decizie-politica-la-bruxelles-am-facut-niste-pasi-pe-care-juri-ii-va-gasi-ca-so/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 35554 more Information to that Topic: mainnews.ro/rovana-plumb-reactii-diferite-in-romania-si-la-bruxelles-fata-de-respingerea-din-comisia-juridica-in-romania-este-o-decizie-politica-la-bruxelles-am-facut-niste-pasi-pe-care-jur…