Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Romgaz va prelua acțiunile Exxon România, ce deține 50% din perimetrul Neptun Deep / Virgil Popescu: Prima cărămidă pentru independența energetică a țării

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 mai 2022

Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz SA, a semnat marți, 3 mai, contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor ExxonMobil România, ce deține 50% din drepturile de exploatare a perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este unul dintre pașii necesari pentru independența energetică a României, menționând că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar urma să înceapă la finalul anului 2026.

Activitatea este pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul evenimentului de semnare a contractului, organizat la Guvern.

Premierul a adăugat că, odată începută exploatarea perimetrului Neptun Deep, România ar putea avea cantități suficient de mari încât să exporte gaze naturale în regiune și în țările din Uniunea Europeană.

Practic, prin ceea ce se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităților proprii, astfel încât să ne înscriem și în ceea ce am asumat prin proiectul de lege off-shore înaintat luna trecută în Parlament și asigurăm și stabilitate și predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a adăugat Ciucă.

Prezent la ceremonia de semnare a contractului de vânzare-cumpărare, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că a asistat la „prima cărămidă pentru independența energetică a României”.

Vreau să finalizăm mai repede această tranzacție. Cel mai târziu la finalul lui 2026 gazele naturale să intre în sistemul național de transport și să devenim un furnizor de securitate energetică așa cum e normal să fie. Avem resurse energetice, atât gaze naturale, sunt convins că vom avea resurse de energie electrică și vom deveni un furnizor de securitate regională”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Tranzacție de peste 1 miliard de dolari

Prețul de achiziție achitat de Romgaz va fi de 1,06 miliarde de dolari. Contractul a fost aprobat de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Romgaz S.A., în care statul are o participație de 70%, în data de 28 aprilie, „tranzacția fiind condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive din document”, a informat Guvernul.

O să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru ROMGAZ, cât și pentru țara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității și independenței energetice”, a declarat directorul general al Romgaz SA, Aristotel Jude.

Cealaltă companie ce deține drepturi de exploatare pe perimetrul Neptun Deep este OMV-Petrom.

Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW