Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Romarm va produce măști și combinezoane de protecție pentru statul român

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , ,

Compania producătoare de armament, Romarm, va începe în scurt timp producția de echipamente sanitare, măști și combinezoane de protecție. De asemenea, vor fi acordate finanțări nerambursabile pentru firmele care vor demara producția de echipamente sanitare esențiale în combaterea pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut luni seară de ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Am avut o discuţie cu directorul de la Romarm şi i-am dat undă verde pentru a face o linie de producţie de echipamente sanitare, de măşti, combinezoane în Romarm, ca să rămână în producţia strategică a României”, a declarat Virgil Popescu pentru Digi 24, citat de Agerpres.

Granturi de 200.000 lei pentru companiile care vor începe producția de echipamente sanitare

De asemenea, Virgil Popescu a anunțat că 325 de companii vor beneficia de fonduri nerambursabile de 200.000 de lei de la Guvern pentru a demara producția de măști de protecție, biocide, materiale de îngrijire, sau combinezoane.

„Am anunţat că îi vom da drumul astăzi. M-am uitat pe proceduri tocmai înainte de a semna ordinul. Vreau să mai modific ceva. Vreau să mă asigur că acele companii care vor primi acel grant – că este vorba de un grant de 200.000 de lei – şi avem la dispoziţie practic bani pentru 325 de companii. Avem 65 de milioane de lei, pentru vreo 325 de companii. Vreau să mă asigur că îşi va atinge această ţintă, iar companiile vor face acele activităţi pe care şi le vor asuma, că vor produce măşti, că vor produce biocide, că vor produce material de îngrijire, că vor face combinezoane. Vreau să mă asigur că acest lucru se va întâmpla pentru că îmi doresc ca România să pornească această producţie de materiale esenţiale şi împreună cu ministrul de Finanţe vom suplimenta fondurile pentru toate companiile care doresc să facă acest lucru. De asemenea, mă aştept ca acea companie, până la sfârşitul săptămânii, pe care am anunţat că vrem să o sprijinim – repet nu îi voi da numele – să înceapă acea producţie de măşti şi să ajungem să producem 3,5 milioane ca primă companie de măşti într-o lună pentru România”, a explicat Virgil Popescu.

Potrivit datelor oficiale citate de Europa FM privind stocurile echipamentelor de protecție pentru personalul medical, doar pentru prima fază a epidemiei de coronavirus, când doar anumite spitale internează cazuri de infecție, ar fi necesare 2,8 milioane de perechi de mănuși, iar în prezent există doar 1,6 milioane.

În ceea ce privește măștile sanitare, este nevoie de aproximativ 2,8 milioane de măști, pe când în prezent există doar 1,1 milioane, dintre care doar 150.000 sunt dintre cele mai performante.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW