Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Românii pot raporta conținutul deepfake pe site-ul Ministerului Digitalizării / Statul va informa marile platforme în maxim 1 oră

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 mai 2024 Etichete:

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat vineri, 17 mai, platforma „#nofake”, prin care românii pot raporta conținutul de tip deepfake pe care îl văd pe rețelele sociale, a anunțat ministrul de resort, Bogdan Ivan.

„Puteți raporta conținutul deepfake de pe rețelele de socializare Facebook, Instagram, Google, YouTube și TikTok. Platforma va asigura analiza rapidă și transmiterea către platforme în termen foarte scurt, de până la 60 de minute, a cererilor care vizează falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online, cu scopul eliminării”, a explicat ministrul de resort într-o postare pe Facebook.

Românii vor completa un formular de contact pe pagina de internet a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării unde își vor încărca sesizările cu privire la conținutul audio/video manipulat digital în scopuri malițioase, distribuit pe platformele sociale, streaming și motoarele de căutare online.

Platforma poate fi accesată aici.

Ce este un deepfake

Termenul Deepfake se referă la utilizarea Inteligenței Artificiale (IA) și a machine learning (n.r. subramură a Inteligenței Artificiale) într-o manieră sofisticată cu scopul de a crea sau manipula conținuturi audio, video sau imagini pentru a înfățișa ceva ce nu a avut loc în realitate. Tehnologia Deepfake permite alterarea conținutului prin suprapunerea unor voci, fețe sau scenarii întregi pe niște imagini deja existente, adesea într-un mod foarte realist. Filmulețele Deepfake pot fi folosite în varii scopuri, de la divertisment inofensiv până la acte rău intenționate, din sfera dezinformării.

CITEȘTE ȘI: Evoluția fenomenului Deepfake și cum poate afecta alegerile europarlamentare

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW