Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Românii din diaspora se pot înregistra pe site-ul www.votstrăinătate.ro

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 iulie 2019

Începând de duminică, românii din străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrăinătate.ro, pentru ca Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă să poată ține evidența celor care vor să meargă la vot. Acesta este este primul pas pe care trebuie să-l facă, astfel încât să se evite aglomerația la secțiile de votare dar și situațiile în care mulți români nu au putut vota. 

Măsura a fost luată de autoritățile române pentru că, ân evidențele Autorității Electorale Permanente sunt doar 700.000 de români, în timp ce în străinătate trăiesc și muncesc 5.600.000 de români.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a anunțat că va începe o campanie de informare în diaspora cu privire la alegerile prezidențiale.

De asemenea, se vor face investiții și în tehnica necesară: dacă la europarlamentare au existat două tablete pentru votare, la alegerile prezidențiale Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vor exista și 7 dispozitive într-o secție.

Trei zile vor sta deschise secțiile de votare, începând cu alegerile prezidențiale din toamnă. Românii stabiliți în străinătate își vor putea exprima votul și prin corespondență.

Mai multe secții de votare

Referitor la alegerile prezidențiale din toamnă, ministrul MAE a vorbit și despre măsurile care se vor lua la secțiile de votare din străinătate, unde au fost situații în care, din cauza aglomerației, mulți români nu au mai putut vota.

„Ne-am gândit să închiriem mai multe spații de votare, pentru acele secții unde au fost aglomerări mari, nu pentru toate secțiile, fiindcă votarea se va face vineri, sâmbătă și duminică. Sigur, înseamnă că pe secțiile mari avem o așteptare, să vină foarte mulți oameni, și acesta este un apel pe care îl fac românilor din afara țării, să se înscrie pe listele de vot pentru că va fi o cheltuială pe care statul român o va face în plus pentru a închiria spații mari și ar fi păcat să avem săli mari și să avem unul, doi alegători pe zi. M-aș bucura foarte mult ca românii chiar să vină”, a mai mai spus Mănescu.

De duminică, românii din diaspora se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro, pentru o evidență mai bună.  Este primul pas pe care trebuie să-l facă, așa încât să poată vota în condiții demne de secolul XXI. Trei zile vor sta deschise secțiile de votare, începând cu alegerile prezidențiale din toamnă. Românii stabiliți în străinătate își vor putea exprima votul și prin corespondență.

Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW