Thursday, December 12, 2024
Jurnalism corect


Românii din diaspora, jigniți de Marcel Ciolacu: „Pleacă pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2024

Palmă pentru românii din diaspora. Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că motivul pentru care oamenii aleg să plece din țară este că nu ar cunoaște foarte bine o meserie. 

„Mi-a trimis Cătălin (n.r. – Manea) să citesc programul ‘Romi pentru România 2024-2034’. Vreau să vă spun, nu este aproape nicio diferenţă între programul meu prezidenţial şi programul dumneavoastră. Nu a fost nicio colaborare între noi, nici eu nu v-am copiat pe dumneavoastră, nici dumneavoastră pe mine. Asta înseamnă că de fapt simţim la fel, ne dorim acelaşi lucru, ne dorim învăţământ dual implementat pentru tinerii noştri. Pentru că tinerii noştri, copiii noştri, nepoţii noştri, pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Salarii de 4 ori mai mari în Danemarca decât în România

Potrivit unui studiu realizat anul trecut la comanda Departamentului pentru Români de Pretutindeni, motivele plecării românilor pot fi sintetizate în trei mari categorii: oportunități profesionale și economice, oportunități educaționale (personale sau/și pentru copii) și contexte personale (ex. reîntregirea familiei). În anumite cazuri, spun autorii studiului, rețeaua socială de români din țara gazdă a jucat un rol esențial în adaptarea imigranților la specificul statului de destinație.

În ciuda creșterilor salariale din ultimii ani, România se află la coada Uniunii Europene la acest capitol. Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu net înregistrat în țara noastră este de 1.037 de euro/lună. În Italia, salariul mediu net este de 1.740 de euro, în Spania – 1.984 de euro, în Germania – 3.118 de euro, iar în Danemarca este de peste 4.000 de euro. Doar Bulgaria se află sub România la acest capitol, cu un salariu mediu net doar 911 euro/lună.

Nicio universitate din România în primele 1.000 la nivel mondial

Potrivit ediției din 2024 a revistei CEOWORLD Health Care Index, sistemul de sănătate din România se află abia pe locul 73 la nivel mondial, sub state precum Kenya, Nepal și Pakistan. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, cel mai bine stă la acest capitol Olanda, urmată de Danemarca, Franța, Spania și Finlanda.

De asemenea, România nu are nici măcar o universitate în Academic Ranking of World Universities – Shanghai Ranking 2024.Ultima universitate românească prezentă în clasament a fost Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW