Saturday, September 23, 2023
Jurnalism corect


Românii care lucrează în Germania în industria cărnii vor avea contract de muncă direct cu angajatorul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 august 2020 Etichete: ,

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că, în urma unei video-conferințe cu Ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, de la 1 ianuarie 2021, românii care lucrează în industria cărnii vor avea contract de muncă direct cu angajatorul, fără a fi nevoiți să mai lucreze prin intermediari.

De altfel, Violeta Alexandru a ținut să precizeze, printr-o postare pe Facebook, că Germania va introduce un control strict al programului de muncă, evidența orelor petrecute la serviciu făcându-se electronic.

Am discutat în această dimineață prin sistem videoconferință cu Ministrul German al Muncii, dl. Hubertus Heil, urmând să detaliem aceste aspecte cu ocazia vizitei în România pe care a reprogramat-o, din motive obiective. Mă bucură implicarea Ministrului Heil pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru românii care muncesc în Germania, atât pentru cei care lucrează prin Contracte de Muncă pe durată nedeterminată cât și pentru cei care sunt angajați prin Contracte pe durată determinată (sezonieri). Rămân implicată pe acest subiect. Diferența dintre mine și cei care au condus înaintea mea acest minister este că eu nu mă ocup de o problemă în scop de imagine ci nu renunț până nu obțin cele mai bune rezultate pentru români.

Imediat după discuțiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania, în luna mai, Ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp și adoptarea) unor schimbări ambițioase în legislația germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilității angajatorilor față de angajați.

1. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetățenii străini, inclusiv românii, vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul; astfel, proprietarul firmei va fi direct responsabil de condițiile de muncă ale tuturor angajaților.
2. Mulți dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidența orelor de muncă se va ține electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine și pentru angajator pentru că are o evidență strictă a prezenței la serviciu, dar, mai ales, pentru angajați pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz, care este toată activitatea depusă și care sunt drepturile salariale cuvenite, chiar și în situația în care efectuează ore suplimentare.
3. Va crește numărul de controale cu o atenție aparte cu privire la condițiile de cazare și la cele de muncă. Știu din România – în prea multe situații, legislația e bună, punerea ei în practică este marea provocare. Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privința condițiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituțiile de control.
4. Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părților semnatare ale unui contract (angajat și angajator) să agreeze asupra condițiilor contractuale. Aici adresez, din nou, un apel către toți românii care pleacă în străinătate să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condițiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare și masă, plată transport repatriere, inclusiv pentru condițiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract înainte de termen. Am ridicat în discuție posibilitatea inițierii unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părți să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme.

Suntem de acord amândoi, atât ministrul Heil cât și eu, că toți lucrătorii trebuie să beneficieze de condiții corecte de muncă indiferent de tipul de contract încheiat. Campaniile de informare trebuie să continue, chiar să se intensifice. Înțeleg că fondurile alocate de guvernul german pentru sindicatele din Germania dar și din România au crescut. Astfel, mă bazez pe implicarea activă a acestora în informarea și în consilierea cetățenilor români pe toată durata activității în Germania, indiferent de domeniu.

În paralel cu discuțiile dintre mine și omologul german, echipele celor două ministere lucrează la nivel tehnic.

Continuăm dialogul. România este respectată. Am mulțumit pentru colaborare atât Ministrului cât și angajatorilor germani pe care îi respect de ani de zile de când lucrează cu românii noștri aflați la muncă în străinătate. Spor la treabă tuturor celor care muncesc cu seriozitate, în România, în Germania și oriunde în lume.

Guvernul vă respectă!” este postarea făcută pe Facebook de Violeta Alexandru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW