Friday, February 28, 2020
Jurnalism corect


Românii ar putea avea buletine electronice de la anul. Ce noutăți aduce noua carte de identitate

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

MAI a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanță a Guvernului care vizează cărțile de identitate ale românilor. Conform proiectului, buletinele clasice s-ar putea schimba cu unele electronice.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români”, transmite Ministerul de Interne.

Potrivit sursei citate, România este obligată să emită acte electronice de identitate din luna august 2021.

Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021)”, se mai arată în mesajul ministerului.

Noile acte de identitate ar fi mai sigure și “întăresc încrederea instituțiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia”.

Cărțile de identitate se vor îmbunătății major, iar prin intermediul lor, românii vor putea să interacționeze online cu autoritățile, indiferent de locul în care se află.

Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice.(…)Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezenţa fizică a cetăţeanului, la ghişeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanţă servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice, depunerea unor declaraţii personale prevăzute de lege ş.a”, menţionează reprezentanţii MAI.

Citeste si:  Emilia Șercan, după condamnarea polițistului care a amenințat-o cu moartea: Nu sunt foarte bucuroasă de această decizie

Noutățile actului de identitate electronic

Prin intermediul noului buletin electronic se va putea folosi pentru autentificarea într-o platformă informatică a asigurărilor de sănătate și va fi folosit și pe post de card de sănătate.

De asemenea, actul de identitate electronic  va fi eliberat obligatoriu pentru persoanele cu vârsta de 12 ani, iar la solicitarea părinților și sub această vârstă.

Există și posibilitatea pentru cei care nu doresc un buletin electronic să poată opta pentru un act de identitate simplu care nu va conține elemente sau date electronice, dar va avea un grad mare de securitate.

Potrivit actului normativ al ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru operaţionalizarea sistemului informatic de emitere şi punere în circulaţie a documentelor electronice de identitate şi rezidenţă, „Imprimeria Națională” va fi cea care va produce noile acte de identitate.

,,Imprimeria Naţională este abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia D.E.P.A.B.D., a Inspectoratului, a structurilor din subordinea/coordonarea acestora, a celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele, produsele și serviciile de resortul tehnologiei informației și comunicațiilor necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor temporare de identitate, a dovezilor de reşedinţă, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă”, potrivit actului normativ.

Citeste si:  Mihai Fifor va asigura interimatul la Ministerul de Interne/UPDATE: Președintele a semnat decretele

Sursă foto: Digi24

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW