Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


România vrea să achiziționeze avioane de ultimă generație, F-35, anunță Iohannis

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 2 februarie 2022

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 2 februarie, că România vrea să achiziționeze avioane de ultimă generație, F-35. Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a afirmat șeful statului miercuri, 2 februarie.

Avioanele F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Potrivit companiei, F-35 este „cel mai letal, mai ușor de supraviețuit și mai conectat avion de luptă din lume” și „oferă piloților un avantaj crucial împotriva oricărui adversar, permițându-le să-și execute misiunea și să se întoarcă acasă în siguranță”.

The F-35 strengthens national security, enhances global partnerships and powers economic growth. As the most lethal, survivable and connected fighter jet in the world, the F-35 gives pilots the critical advantage against any adversary, enabling them to execute their mission and come home safe.

Există trei variante de F-35, toate cu un singur loc. Varianta F-35A cu decolare și aterizare convenționale, varianta F-35B cu decolare scurtă/aterizare verticală și varianta pentru portavioane F-35C.

Toate cele trei variante au caracteristici de performanță similare, variația dintre modele permițând forțelor militare să ducă la bun sfârșit misiuni specifice.

F-35A este proiectat să opereze de pe piste convenționale și este cel mai comun model. Forțele aeriene ale Statelor Unite și majoritatea clienților aliați internaționali ai F-35 operează F-35A, potrivit companiei americane.

F-35B poate ateriza pe verticală ca un elicopter și poate decola pe distanțe foarte scurte.

F-35C este primul avion de luptă „invizibil” al Marinei Militare și singurul avion de luptă invizibil de a 5-a generație din lume, cu rază lungă de acțiune, proiectat și construit special pentru operațiuni pe portavioane. F-35C este operat exclusiv de către Departamentul Marinei americane.

Amintim că, la finalul anului trecut, România a ajuns la un acord cu Norvegia pentru achiziția a 32 de avioane multirol F-16 second hand,

Întreaga achiziție se ridică la 454 milioane euro fără TVA, din care 354 milioane de euro reprezintă suma ce va fi plătită pentru avioane, iar 100 milioane de euro sunt alocate pentru suport logistic și alte echipamente specifice modernizării avioanelor.

România a achiziționat din Portugalia prima escadrilă de avioane F-16, tot la mâna a doua, pentru circa 900 milioane euro. Primul contract, pentru 12 avioane, a fost încheiat în anul 2013 pentru suma de 628 milioane euro, iar cel de-al doilea, pentru alte 5 aparate, s-a semnat în anul 2019 pentru 280 milioane euro.

Spre comparație, Bulgaria s-a înțeles cu producătorul american Lockheed Martin pentru a achiziționa 8 avioane F-16 noi pentru circa 1 miliard euro.

Foto: Lockheed Martin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW