Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


România va folosi 2,4 miliarde euro din fonduri europene pentru un nou pachet de măsuri sociale

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 19 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

România va folosi 2,4 miliarde de euro din fonduri UE pentru a implementa un nou pachet de măsuri menit să contracareze efectele creșterii prețurilor la energie, după cum a anunțat Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în briefingul de presă susținut la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 19 octombrie. 

„Așa cum a anunțat și domnul prim-ministru, în cadrul conferinței de presă de ieri (marți, 18 octomrbie) la nivelul Comsiei Europene s-au prezentat noile măsuri care urmează să fie adiționate la capitolul RePowerEU. Aceste măsuri sunt gândite din politica de coeziune pentru perioada de programare 2014-2020, în limita de 10% a bugetului alocat fiecărui stat membru. 2,4 miliarde de euro”, a precizat ministrul de resort.

Astfel, există trei tipuri de măsuri care pot fi implementate de statele membre:

1. sprijinirea gospodăriilor vulnerabile în contextul crizei energetice, care poate avea forma compensării unei părți din prețul plafonat la energie sau se poate implementa sub formă de vouchere;

2. granturi pentru capital de lucru, care ar putea fi acordate intreprinderilor mici și mijlocii;

3. ocuparea și crearea de locuri de muncă.

Totodată, Guvernul României derulează negocieri pentru programul Incluziune și demnitate socială, dedicat persoanelor vârstnice, vulnerabile, copiilor și persoanelor cu dizabilități, cu un buget de 4,2 miliarde euro. Include vouchere de reziliență socială și vouchere care asigură îmbunătățirea condițiilor de locuire a populației (4.000 lei), vouchere pentru înlocuirea echipamentelor electrocasnice (mașină de spălat, mașină de gătit, frigider).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW