Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


România va contribui cu 1,4 milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei, R.Moldova, Georgiei și Iordaniei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

România va acorda 1,4 milioane de dolari pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Iordaniei, a anunțat sâmbătă, 15 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Este vorba de contribuții voluntare pe linie NATO, din fondurile de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate.

Concret, România va acorda Ucrainei până la 400.000 de dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).

În cazul Republicii Moldova, țara noastră va trimite 600.000 de dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund).

Pentru Georgia, au fost alocați 300.000 de dolari, iar pentru Iordania au fost alocați 100.000 de dolari.

Decizia corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României și contribuie la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, precum și la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securității și stabilității în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre

Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar și de întărire a legăturilor Alianței cu Vecinătatea Sudică. De asemenea, această măsură este în concordanță cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024)”, se arată în comunicatul MAE.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW