Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


România va cere un vot pentru aderarea la Schengen la Consiliul JAI de joi / Ciucă: Blocarea nu va aduce răspunsurile dorite de Austria

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Nicolae Ciucă a transmis miercuri, 7 decembrie, că oficialii țării noastre sunt hotărâți să ceară în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi un vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Premierul a subliniat că „starea actuală de incertitudine nu mai poate continua” și susține că opoziția liderilor de la Viena nu are „o justificare reală”, în timp ce țara noastră are „argumente obiective” pentru a cere aderarea la Schengen. 

La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte – Președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temere”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

Astfel, prim-ministrul a precizat că „nu putem vorbi despre o justificare reală” din partea Austriei.

Blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a subliniat premierul.

Ciucă a amintit de susținerea primită inclusiv din partea instituțiilor europene (Parlamentul European și Comisia Europeană) și de cele două rapoarte întocmite de experți europeni, care arată că România îndeplinește obiectivele tehnice pentru aderare.

Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele (…) Vom cere să se formuleze prin vot fără nicio întârziere o decizie pentru România. Avem argumente obiective la fața locului privind pregătirea României pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră este fermă, am dovedit aceste calități”, a mai transmis premierul.

Joi, 8 decembrie, miniștrii de Interne din Consiliul Justiție și Afaceri Interne ar trebui să voteze dacă aprobă aderarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen.

O decizie legată de aderare trebuie luată în unanimitate, astfel că refuzul Austriei în ceea ce privește România și Bulgaria ar putea bloca încă o dată demersurile celor două țări de a deveni parte Schengen.

În schimb, semnalul de la București a fost dat marți de președintele Klaus Iohannis, care a transmis că aderarea va fi negociată până în ultimul moment.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com