Thursday, June 30, 2022
Jurnalism corect


România, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza depozitelor de deșeuri / Ministrul Mediului: Lecție dură, dar deloc neașpteptată

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Comisia Europeană (CE) a hotărât vineri, 12 noiembrie, să trimită din nou România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu a închis și a reabilitat toate depozitele de deșeuri care nu aveau o autorizație de funcționare. Termenul până la care țara noastră trebuia să aplice obligațiile ce îi revin din Directiva CE a fost depășit cu 12 ani.

Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității”, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

România trebuia să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare până pe 16 iulie 2009, potrivit obligațiilor ce revin țării din Directiva 1999/31/CE.

12 ani mai târziu, Comisia Europeană a constatat că mai există 44 de depozite de deșeuri care sunt active și nu au autorizație.

Pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor. Pentru a se conforma hotărârii Curții, România trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să se asigure că aceste depozite de deșeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate și reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate și pentru mediu”, susține sursa citată.

Ministrul Mediului: Lecție dură, însă deloc neașteptată

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a precizat că, până în acest moment, autoritățile europene au fost excesiv de îngăduitoare și ne-au acordat toate șansele posibile să ne îndeplinim obligațiile asumate de România prin Tratatul de Aderare la UE.

Este o lecţie dură pe care o primim astăzi de la Comisia Europeană, însă nicidecum una neaşteptată(…)Aplicarea principiului ”poluatorul plăteşte” este singura soluţie, aşadar ne vom întoarce împotriva deţinătorilor acestor depozite şi îi vom trage la răspundere”, a declarat Tanczos Barna, vineri, citat de News.ro.

Barna a explicat că eventualele sancțiuni financiare pe care România ar urma să le primească ar trebui plătite de cei care dețin depozitele de deșeuri.

Este vorba despre depozite municipale şi industriale istorice, pe care nu se mai depozitează de zeci de ani, dar care, în loc să fie închise conform şi ecologizate, au fost pur şi simplu abandonate de proprietarii lor(…)Cea mai gravă situaţie este însă aceea a celor 25 de depozite industriale ai căror proprietari se află în procedură de insolvenţă sau faliment şi pentru care demersurile de închidere sunt, practic inexistente. Pentru acestea am demarat deja procedurile în vederea exproprierii şi finalizării obligaţiei de închidere de către statul român”, a spus ministrul.

Ministrul consideră că autoritățile de la Bruxelles și-au pierdut răbdarea și că ne putem aștepta la decizii similare în cazul celorlalte proceduri de infringement demarate de Comisia Europeană în domeniul Mediului, dând ca exemplu un alt caz, legat de calitatea aerului în marile orașe.

Dacă nu vom reuşi să mobilizăm toţi factorii implicaţi şi dacă societatea nu va pune presiune pe responsabili, riscăm şi alte decizii de acelaşi fel”, susține Tanczos Barna.

 Context

Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri stabilește standarde pentru protejarea sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor.

Directiva urmărește să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative ale depozitării deșeurilor pe întreaga durată a ciclului de viață al depozitelor de deșeuri. Deșeurile pot fi eliminate în diferite moduri. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este modalitatea cea mai puțin durabilă din punctul de vedere al mediului și ar trebui să nu se recurgă la ea decât în ultimă instanță”, arată Comisia Europeană.

România a mai fost trimisă o dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe această temă. De la prima decizie a CJUE, din 2018, România a închis și reabilitat doar 24 de depozite de deșeuri.

Sursă foto: Poliția Română

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW