Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


România, ținta hackerilor ruși. Directorul DNSC: Aceste grupări sunt legate de autoritățile de la Kremlin

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 martie 2024

De la începutul războiului din Ucraina atacurile cibernetice din partea unor grupări pro-ruse sau direct legate de guvernul de la Kremlin au devenit aproape permanente, nu numai în România, ci și în majoritatea statelor europene, a declarat Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) vineri, 29 martie, la Digi24

„Le constatăm aproape zilnic. Suntem o țintă a unor grupări foarte apropiate guvernului de la Kremlin și e cumva o țintă indiscriminată: bănci, firme din domeniul energiei, instituții guvernamentale, tot felul de organizații, mai mici sau mai mari. Este un val de atacuri constante, la fiecare două, trei, patru zile sunt astfel de atacuri organizate de infrastructuri, computere, servere, care sunt folosite în astfel de atacuri. Sunt cam aceleași, distribuite geografic pe toată planeta, cele mai multe în România, dar și în SUA. Există furnizori de servicii IT care oferă contracte în mod total netransparent. Iți poți cumpăra mașini virtuale la furnizori de servicii IT și de pe acele mașini, în mod ilegitim, atacatorii lansează atacuri. Aceste grupări sunt legate de autoritățile de la Kremlin, folosesc proxy-uri, grupări infracționale”, a explicat șeful DNSC.

Atacurile din ultimele două săptămâni au țintit bănci, sectorul energetic, patru aeroporturi și instituții ale statului, inclusiv Directoratul.

„De exemplu, pentru un aeroport înseamnă că site-ul de web al acestuia nu este funcțional sau este foarte greu accesibil. Nu a fost nicio infrastructură care să pună în funcțiune securitatea vieții. Alt exemplu, pompe de apă din România au fost oprite în 2023 de hackeri. Tehnic vorbind, orice dispozitiv conectat la internet, dacă nu e bine întreținut, poate fi ținta unui astfel de atac.Cu siguranță, atacuri sistematice și destul de intense asupra conturilor de social media pentru multiple categorii profesionale sau sociale s-au intensificat”, a mai declarat el.

Dan Cîmpean a mai atras atenția că există un risc semnificativ ca aceste atacuri să continue și în perioada următoare, pe perioada alegerilor europene.

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW