România și Bulgaria au decis înființarea unui comandament regional comun la Marea Neagră pentru operații speciale
România și Bulgaria au decis, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, crearea în comun a Comandamentului regional de componentă pentru operații speciale (R-SOCC), a transmis miercuri, 12 iunie președintele Klaus Iohannis. Mai mult, la finalul Summit-ului, șeful statului a anunțat că s-a asigurat existența cadrului pentru creșterea grupurilor de luptă dislocate în țara noastră, la nivel de brigadă, dacă situația o va impune.
„Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice și unitatea Aliată. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente.
Mai mult, la Summit am anunțat și crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forțelor speciale, care este deschis Aliaților și partenerilor noștri”, a spus liderul de la Cotroceni.
Pentru întărirea apărării aeriane, România a decis înființarea, alături de Olanda și alți parteneri internaționali, a unui hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16. Acest hub va fi deschis și pentru piloții aliați și cei ucraineni, reprezentând un rol important asumat de România în cadrul Alianței. Mai multe detalii, aici.
Un alt aspect relevant la Summitul NATO a fost atenția sporită acordată regiunii Mării Negre. Comunicatul Final al summitului menționează necesitatea monitorizării și evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre, precum și eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securității, siguranței, stabilității și a libertății de navigație. Este prima dată când Marea Neagră beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final al unui Summit NATO, potrivit șefului statului.
Președintele Iohannis a subliniat și importanța sprijinului consolidat al NATO pentru partenerii vulnerabili, în special Republica Moldova. România a pledat pentru susținerea financiară a pachetului de măsuri destinat Republicii Moldova, precum și întărirea rezilienței și a capacităților de apărare ale acesteia. De asemenea, România va contribui financiar la Fondul Voluntar NATO dedicat Republicii Moldova.
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Comentarii