Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România se va retrage dintr-o altă organizație rusească

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 octombrie 2022

După ce a demarat procedurilor de retragere din Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Cooperare Economică, al căror acţionar principal este Federația Rusă, Guvernul va aproba în ședința de vineri, 28 octombrie, un proiect de lege privind scoaterea României dintr-o altă organizație rusească – Centrul internațional de informații științifice şi tehnice.

Centrul internațional de informații științifice şi tehnice (CIIST) este o organizație interguvernamentală, cu sediul la Moscova, înființată la 27 februarie 1969, România fiind țară membră fondatoare.

Documentul de înființare al CIIST, denumit convenție, a fost semnat din partea Guvernului Republicii Socialiste România de Nicolae Murguleț, Președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice al Republicii Socialiste România.

Potrivit notei de fundamentare, în prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicațiilor electronice permit reprezentanților comunității științifice o comunicare directă, fără a mai fi necesare sesiunile de informare din cadrul întrunirilor CIIST.

Totodată, prin retragerea din această organizație va fi făcută o economie de 1.500 dolari, cotizația anuală pe care România o achita.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii